Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας δείχνει να είναι ορατό.
Κι αυτό γιατί ήδη, στους αρμόδιους κύκλους, εκτός ελληνικών συνόρων, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, τα επικρατέστερα σενάρια έχουν αρχίσει να εξετάζονται, σε βαθμό που να προκαλείται η ανησυχία του προέδρου της ΕΚΤ κ.Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο οποίος αντιδρά σφόδρα – για τους δικούς του λόγους – σε μια τέτοια προοπτική.
Το γεγονός όμως είναι από μόνο του ενδεικτικό του πόσο έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ελληνική περίπτωση, εκείνο το σενάριο οποίο έχει επιλεγεί είναι αυτό της περαιτέρω επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
Οπως δηλαδή συνέβη με την περίπτωση του δανείου των 110 δισ ευρώ, μόνο που αυτή τη φορά, το μέτρο δεν θα αφορά αποκλειστικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά θα επεκτείνεται στο σύνολο του χρέους της χώρας.
Οι πληροφορίες θέλουν τις Βρυξέλλες, σε αγαστή συνεργασία με το Βερολίνο, να μελετούν τις επιπτώσεις του μέτρου, το οποίο, θεωρείται και είναι, η επιεικέστερη μορφή ανδιάρθρωσης (συγκρινόμενη με μοντέλα τύπου Αργεντινής).
Ο λόγος είναι προφανής: Το μόνο που επιτυγχάνεται κατ αυτόν τον τρόπο είναι να μεγαλώνει ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μικραίνουν οι δόσεις, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τον οφειλέτη.
Και πάλι όμως θεωρείται δεδομένο ότι οι πιστωτές της χώρας θα ζητήσουν ανταλλάγματα για να κάνουν αυτή την παραχώρηση. Το θέμα είναι ποια θα είναι αυτά…