Ζημιές κατέγραψαν εννιά στους δεκατέσσερις ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις με τα απογοητευτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη Merit ΧΑΕΠΕΥ.
Οι συνολικές καθαρές ζημιές έφτασαν τα 752 εκατ. ευρώ, επίπεδα που αποτελούν ιστορικό ρεκόρ, ενώ τα συνολικά κέρδη για το 2009 είχαν διαμορφωθεί σε 1,33 δισ. ευρώ.
Στα παραπάνω μεγέθη συμπεριλαμβάνεται και η κερδοφόρα Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τη Merit, η δραστική μείωση της κερδοφορίας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα καθώς είχαμε μια σταθεροποίηση των κερδών στο εξωτερικό σε γενικές γραμμές παρόλο που με εξαίρεση την Τουρκία και την Ρωσία και το 2010 ήταν ένα δύσκολο έτος για τις εκεί δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζών.
Οι μεγάλες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια ήταν ο κύριος λόγος για τις μεγάλες ζημίες. Οι επισφάλειες για τις 14 εισηγμένες εταιρείες έφτασαν τα επίπεδα ρεκόρ των 7,1 δισ. ευρώ έναντι 5,6 δισ. ευρώ το 2009, «επίπεδα που πολύ δύσκολα θα ξαναδούμε παρά το γεγονός ότι και το 2011 θα είναι επίσης ένα κρίσιμο έτος για τις τράπεζες».
Ένας δεύτερος λόγος ήταν οι μεσαίου μεγέθους ζημιές του εμπορικού και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου έναντι σημαντικών κερδών ύψους 1,45 δισ. ευρώ για το 2009. Οι ζημίες αυτού του είδους σταθεροποιήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των spreads των ελληνικών ομολόγων έλαβε χώρα στο πρώτο εξάμηνο ενώ οι τράπεζες είχαν ήδη φροντίσει για τη μεταφορά των εν λόγω στοιχείων σε άλλα χαρτοφυλάκια.
Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους στις 12 από τις 14 τράπεζες ήταν ένα στοιχείο που αντιστάθμισε το τελικό αποτέλεσμα.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο τέλος του 2010 το 10% στην Ελλάδα.
Η Merit σημειώνει επίσης ότι οι χαμηλότεροι δείκτες επισφαλειών παρατηρούνται στην Κύπρο και την Τουρκία ενώ οι υψηλότεροι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εντυπωσιακή είναι επιπλέον η διαφορά που παρατηρείται μεταξύ του δείκτη αυτού στην Ελλάδα μεταξύ των ελληνογαλλικών και των υπολοίπων τραπεζών.
Τονίζει ακόμη ότι υπήρξε σημαντική μείωση καταθέσεων μέσα στο 2010, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει και το 10%. Εξαίρεση οι 2 ελληνοκυπριακές τράπεζες και η Proton Bank . Για τη μείωση αυτή σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Ελλάδα καθώς στις διεθνείς αγορές οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε γενικές γραμμές παρά το ότι υπήρχαν και αρκετές περιπτώσεις μείωσης. Μεγάλη άνοδος των καταθέσεων παρατηρήθηκε στην Κύπρο, στην Ρωσία και στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τη Merit, οι δραστηριότητες στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκαν από στάσιμη πιστωτική επέκταση. Μόνη τράπεζα με μεγάλη αύξηση δανείων ήταν η Proton Bank.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ακόμη ότι οι περισσότεροι όμιλοι μετά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις στις οποίες προέβησαν έχουν βελτιώσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Αναμένεται λοιπόν να περάσουν το όριο του 5% που έχει θέσει η ΕΚΤ στα επερχόμενα stress tests με τα τωρινά δεδομένα.
Κάτω του 8% όσον αφορά στο Tier I βρίσκεται η T-Bank και η Αγροτική που έχει ήδη προκηρύξει ΑΜΚ.