Δεν κατάφερε να ανακτήσει τα επίπεδα των 650 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες αρκετών δεικτοβαρών μετοχών, ολοκληρώνονας όμως με κέρδη μια συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» στην οποία απουσίασαν τρεις από τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,09% στις 649,79 μονάδες, περιορίζοντας στο 1,36% τις απώλειες της εβδομάδας. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 652,39 μονάδες και η χαμηλότερη στις 641,07. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,13% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 25,34 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,24 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο σε ποσοστό 0,68% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,73%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, τα βιβλία έκλεισαν, οι τράπεζες συγκέντρωσαν τα αναγκαία κεφάλαια και η μοναδική τραπεζική εκκρεμότητα πλέον είναι η δημόσια προσφορά μετοχών για τους ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα από την Eθνική τράπεζα. Οι ημέρες που έχει μπροστά του το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα χαρακτηριστούν από μεταβλητότητα και από βίαιες κινήσεις σε ενδοσυνεδριακό αλλά και ημερήσιο επίπεδο.
Το πλήθος των μετοχών, η αυξημένη ελεύθερη διασπορά και η απόσταση από τις τιμές των αυξήσεων συνηγορούν σε ένα δυνατό γύρο διακυμάνσεων που θα τεστάρουν για μια ακόμα φορά τα αντανακλαστικά της αγοράς. Και τούτο διότι ακόμα και αν οι τραπεζικοί τίτλοι προσεγγίσουν τα νέα ιστορικά χαμηλά στα οποία έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου οι αποτιμήσεις θα έχουν βρεθεί σε μια ιδιαίτερα συμπιεσμένη αποτίμηση σε σχέση με τα ενσώματα κεφάλαια τους που κυμαίνεται μεταξύ 0,29 και 0,26 φορές. Την ίδια στιγμή οι τιμές των αυξήσεων έχουν μια ακόμα κοινή ιδιότητα: ∆εν έχουν κανένα κερδισμένο επενδυτή. Αποτελούν δηλαδή την χαμηλότερη τιμή κτήσης που έχει σημειωθεί στην αγορά και πιθανόν αυτό σε δεύτερο χρόνο να λειτουργήσει ανασταλτικά στις πωλησιακές διαθέσεις όσων δεν συμμετείχαν αμιγώς βραχυπρόθεσμα στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Πριν από την καταιγίδα μεταβλητότητας ωστόσο θα προηγηθεί η απόλυτη… μπουνάτσα. Αυτό θα συμβεί διότι στην συνεδρίαση της ∆ευτέρας και της Τρίτης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα βρεθούν εκτός διαπραγμάτευσης περιορίζοντας το ενδιαφέρον στην υποκείμενη αγορά, η οποία θα κινηθεί σε ρυθμούς αναδιαρθρώσεων αλλά και επιλεκτικών κινήσεων ωθούμενες από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου. Πέρα από τις σημαντικές ζημιές που κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος λόγω της ενσωμάτωσης των τεστ αντοχής σε επίπεδο εμποροβιομηχανικών τίτλων η εικόνα δεν ήταν τόσο άσχημη. Μέχρι στιγμής στις 78 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη δείχνουν αύξηση 16%, τα καθαρά κέρδη 41% ενώ αν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα των διυλιστηρίων η αύξηση στα λειτουργικά περιορίζεται στο 1% και τα καθαρά κέρδη επιβραδύνονται κατά 19%.
Τεχνικά η κίνηση της αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση λίγο πάνω από την στήριξη των 640 μονάδων. Οι διαγραμματικές πληροφορίες της εβδομάδας δεν πρόσθεσαν κάτι νέο καθώς θα χρειαστεί υπέρβαση της περιοχής των 680 μονάδων για να αναθεωρηθεί το πτωτικό σενάριο το οποίο διατηρεί ακόμα τις πιθανότητες με το μέρος του. Οι συρρίκνωση των συναλλαγών έχει οδηγήσει σε μια προσωρινή εκεχειρία των αντιμαχόμενων πλευρών με τους πωλητές να έχουν τον τραπεζικό κλάδο υπό έλεγχο και τις εμποροβιομηχανικές εφεδρείες του FTSE-25 να κερδίζουν κάποιο έδαφος ισορροπώντας κάπως την κατάσταση.
Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί εβδομάδα ειδικών συνθηκών. Αφενός διότι η είσοδος των νέων τραπεζικών μετοχών προς διαπραγμάτευση θα συγκεντρώσει πολύ ενδιαφέρον και θα αλλάξει τα δεδομένα της βαρύτητας (και πάλι) όλων των μετοχών που διαμορφώνουν το Γενικό ∆είκτη αφετέρου τα αντανακλαστικά της αγοράς μπορεί να αποδειχθούν πιο γρήγορα σε μια έντονη και συνεχή πίεση τιμών προς τα επίπεδα των αυξήσεων. Όπως και να έχει ο ∆εκέμβριος κάθε άλλο παρά ήρεμος χρηματιστηριακά μήνας αναμένεται καθώς η απορρόφηση της προσφοράς και οι αντιδράσεις των τιμών θα δώσουν μεγάλο εύρος κινήσεων μέχρι την εκτόνωση τους.
Στο ταμπλό, ξεχώρισαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+6,67%) και του ΟΠΑΠ (+6,42%), ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και εκείνες της Aegean Airlines (+5,89%), της Viohalco (+5%), της ΕΥΔΑΠ (+4,45%), της Μυτιληναίος (+3,56%), της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+3,09% (+3,09%), του ΟΛΠ (+2,07%) και της ΜΕΤΚΑ (+2%).
Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-16,49%), της Grivalia Properties (-3,75%), της Motor Oil (-1,78%) και της Coca Cola HBC (-0,82%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Ταξιδιών – Αναψυχής (+5,51%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-5,39%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 62 κινήθηκαν ανοδικά, 37 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.