Με σαφή ανταλλάγματα προσέρχεται η Τουρκία στον διάλογο – Υπαναχωρεί η ελληνική πλευρά και δέχεται μια… αναθέρμανση των ενταξιακών διαδικασιών
Με αισιοδοξία προσέρχονται στις Βρυξέλλες οι συμμετέχοντες στην Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας [βλ. σχετικά: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας: Σκληρό παζάρι για το προσφυγικό], αν και δεν παραλείπουν να προειδοποιούν για την σοβαρότητα της κατάστασης, αφού είναι πλέον σαφές τοις πάσι ότι, αν εγκαίρως δεν ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, το σκηνικό θα επιδεινωθεί σε βαθμό μη αναστρέψιμο.
Την αισιοδοξία του, ότι τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το Προσφυγικό θα είναι αμοιβαία επωφελή για όλες τις πλευρές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την άφιξή του στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την διεξαγωγή της Συνόδου ως «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό και να επιτευχθεί ανάσχεση των προσφυγικών ροών.
Τόνισε ακόμη ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού στον διάλογο με την Τουρκία.
Για επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών σχέσεων με την Τουρκία έκανε λόγο, προσερχόμενος στην Σύσκεψη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία» [βλ. σχετικά: Τουσκ: Επανεκκινούμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα].
Γεγονός είναι ότι η Άγκυρα δεν προσέρχεται στον διάλογο χωρίς την απαίτηση συγκεκριμένων και σημαντικών ανταλλαγμάτων. Σε πρώτη φάση, η Τουρκία θα λάβει από την ΕΕ το ποσοό των 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθηθεί στην αποστολή της για έλεγχο των προσφυγικών ροών εντός του εδάφους της [βλ. σχετικά: Ποια τα ανταλλάγματα της Τουρκίας για το Προσφυγικό].
Ήδη, με το που αφίχθη στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτήρισε ως ιστορική μέρα την σημερινή για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα δήλωσε την ικανοποίησή του για το ότι (σ.σ. διά της σημερινής Σύσκεψης) θα δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και αυτό προϋποθέτει να πειστούν οι χώρες που δεν θέλουν η Τουρκία να μπει στην Ε.Ε., αλλά και η Κύπρος.
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη εμφανίζεται αποφασισμένη στην συμερινή Σύνοδο Κορυφής να λάβει γενναίες αποφάσεις για την αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης ροής μεταναστών προς τα εδάφη της και -κυρίως- να δώσει μια λύση μακράς πνοής στο όλο πρόβλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν σχέδιο κοινής δήλωσης των δύο μερών -κάτι που σαφώς δίνει πλεονέκτημα στην Άγκυρα να συνδέσει διπλωματικά το πρόβλημα του Προσφυγικού με την ευρωπαϊκή της πορεία, που σύμφωνα με την άποψη αξιωματούχουν αποτελεί κατά κάποιον τρόπο έναν έντεχνο εκβιασμό [βλ. σχετικά: Σύσκεψη Κορυφής: «Νερώνουν» το κρασί τους οι Ευρωπαίοι].
Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται μια «ανθέρμανση» των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια», σημειώνοντας ότι η είσοδος της γείτονος στην ΕΕ συνδέεται σαφώς με το Προσφυγικό και επομένως θα πρέπει ναθεωρηθεί εξ αρχής, «μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης» [βλ. σχετικά: Στον… κάλαθο των αχρήστων το ελληνικό βέτο].