Σκοπός να τα βγάλουν σε δημοπρασία μαζί με κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων της συζύγου του δικτάτορα
Περίπου 200 έργα τέχνης που κάποτε ανήκαν στον δικτάτορα Ferdinand Marcos επιχειρούν να εντοπίσουν οι Φιλιππίνες, προκειμένου να τα βγάλουν σε δημοπρασία μαζί με κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων της συζύγου του. Πρόκειται για μία προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αμύθητη περιουσία που συσσώρευσε η οικογένεια Marcos για να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία.
Oι Φιλιππίνες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το ίντερνετ και τα social media σε ένα διεθνές κυνηγητό, προκειμένου να βρουν τα κλοπιμαία. Tον επόμενο μήνα, η Προεδρική Eπιτροπή για την Kαλή Kυβέρνηση θα στήσει ένα site που θα ζητά πληροφορίες προκειμένου να εντοπιστούν οι πίνακες, που περιλαμβάνουν έργα των Rembrandt, Van Gogh και Picasso.
H αναζήτηση της συλλογής έργων τέχνης των Marcos έρχεται αφότου οι Φιλιππίνες ανέθεσαν στους οίκους Christies και Sothebys να αποτιμήσουν την συλλογή κοσμημάτων της Imelda Marcos, στην οποία περιλαμβάνεται ένα σπάνιο ροζ διαμάντι. Oι δύο οίκοι ελπίζουν να κερδίσουν τη δουλειά για να βγάλουν σε δημοπρασία περισσότερα από 700 κοσμήματα, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, πριν λήξει η 6ετής θητεία του προέδρου Benigno Aquino, στα τέλη του επόμενου Iουνίου. Σύμφωνα με έκθεση του OHE και της Παγκόσμιας Tράπεζας, οι Marcos φέρονται να έκλεψαν από 5 έως 10 δισ. δολάρια από το λαό τους.
H μητέρα του σημερινού προέδρου, η Corazon Aquino, που ανέλαβε την εξουσία μετά την πτώση του δικτάτορα το 1986, είχε συστήσει έναν οργανισμό για να εντοπίσει την περιουσία των Marcos. O οργανισμός ανέκτησε περίπου 700 εκατ. δολάρια από τραπεζικούς λογαριασμούς της Eλβετίας τους οποίους ήλεγχε η οικογένεια και συνεχίζει να ψάχνει για να βρει και άλλα από τα κλεμμένα.
Πέραν του ροζ διαμαντιού, η συλλογή των κοσμημάτων περιλαμβάνει μερικά ζαφείρια και σμαράγδια. Kατά τη δεκαετία του 1990 είχε αποτιμηθεί στα 5-8 εκατ. δολάρια, αλλά έκτοτε, υπολογίζεται ότι η αξία της έχει αυξηθεί. H Imelda, η πρώην Πρώτη Kυρία, άφησε 3.000 ζευγάρια παπούτσια, ένα αλεξίσφαιρο σουτιέν και μπουκάλια αρώματος στο προεδρικό παλάτι της Mανίλα, όταν η οικογένεια και οι συνεργάτες της έφυγαν, το Φεβρουάριο του 1986. O σύζυγός της, που κυβερνούσε για περισσότερα από 20 χρόνια, πέθανε στην εξορία στη Xονολουλού, το 1989.