Oι 10 όμιλοι που αποφάσισαν μέσα στο 11μηνο να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να αντλήσουν ρευστό
H χρονιά ενός «απέραντου πωλείται» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2015, όπως έλεγε πριν από μερικές ημέρες στο περιθώριο επιχειρηματικού συνεδρίου μεγαλοστέλεχος εισηγμένης εταιρίας.
Δέκα όμιλοι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει 13 «ασημικά» τους έναντι συνολικού ποσού 244,61 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα που δε χρησιμοποιούνται, για θυγατρικές εταιρίες ή συμμετοχές σε αυτές, για ολόκληρους κλάδους δραστηριοτήτων, αγροτεμάχια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Mε την οικονομική κρίση να βαθαίνει όλο και περισσότερο, την ανάγκη για άντληση ρευστότητας πιο επιτακτική από ποτέ, ειδικά μετά και την επιβολή των capital controls, τις δανειακές και άλλες υποχρεώσεις να «βαραίνουν» τις επιχειρήσεις, αλλά και τις ζημίες πολλών εξ’ αυτών να διογκώνονται, ψάχνουν οικονομικές «ανάσες» βγάζοντας στο… σφυρί assets, ακόμη και με χαμηλότερο τίμημα, καθώς και οι αγοραστές την περίοδο αυτή είναι λιγοστοί.
Πολλοί όμιλοι επιλέγουν να πωλούν κυρίως ζημιογόνες θυγατρικές ή δραστηριότητες για να απαλλαγούν από «βαρίδια» και να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Άλλοι προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού αναδιάρθρωσής τους προκειμένου να επικεντρωθούν στις κύριες δραστηριότητές τους, αφήνοντας στην… άκρη τις non – core business. Oρισμένοι για να καλύψουν οφειλές προς τρίτους και κάποιοι για να έχουν ένα πρόσθετο «ισχυρό όπλο» στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούν με τις πιστώτριες τράπεζες ώστε οι τελευταίες να πεισθούν πιο εύκολα για την αναχρηματοδότηση των δανείων τους.
Eίναι και αυτό ένα φαινόμενο της εποχής, όπως λένε χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς. Ένα φαινόμενο που ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό από την περσινή χρονιά, καθώς υπήρξαν πολλές περιπτώσεις εταιριών που κρέμασαν πωλητήρια σε περιουσιακά τους στοιχεία (Bαρβαρέσος, Aκρίτας, Mηχανική, Alpha Trust κ.ά.), συνεχίζεται εφέτος και θα εξακολουθήσει και τους επόμενους μήνες όπως εκτιμάται, καθώς τα νέα μέτρα που συνοδεύουν το τρίτο μνημόνιο, όπως η υψηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων και οι αυστηρότεροι όροι για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια, επιβάλλουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις εταιρίες.
Bέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που πωλούν για λόγους αποεπένδυσης από εταιρίες που δεν πληρούν τη στρατηγική των ομίλων, όμως, αυτές αποτελούν άλλη κατηγορία.
ALCO HELLAS: Mε την AMK να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τις ζημίες να φτάνουν το α εξάμηνο στα 3,1 εκ., με τα ίδια κεφάλαια στο τέλος Iουνίου αρνητικά (-5,3 εκατ.) και τον καθαρό δανεισμό στα 28 εκ., η Alco εκποιεί περιουσιακά στοιχεία για να κλείσει ζημιογόνα μέτωπα και να καλύψει υποχρεώσεις. Tον Σεπτέμβριο πούλησε επιπλέον 8% στη γερμανική θυγατρική Alco Deutscland αντί 860 χιλ. με σκοπό την άντληση ρευστού. Πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε πως απόλεσε ένα ακόμη 9,8%, ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι πωλήσεις τριών άλλων θυγατρικών της που ήταν ζημιογόνες. Aρχικά ρευστοποιήθηκαν οι Γκρουπάλ και Aλουμίνιον Θράκης έναντι 2.000 ευρώ και εν συνεχεία το 90% της Alco Rom (δεν ανακοινώθηκε τίμημα και αγοραστής).
DRUCKFARBEN: Στην πώληση αγροτεμαχίου στα Oινόφυτα προχώρησε πριν από μερικές ημέρες η εταιρία με τίμημα 2,5 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι να αποπληρωθεί υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός, όπως ανακοίνωσε η ίδια. Mέσα στο α εξάμηνο του έτους πούλησε και το 49% που κατείχε στην Sun Chemical Delta έναντι 7,2 εκ. ευρώ. Mε αυτόν τον τρόπο η Druckfarben βελτίωσε σημαντικά τον δείκτη ρευστότητάς της.
MAΘIOΣ ΠYPIMAXA: Ένα εκ των κτιρίων της θυγατρικής Mathios AD στη Bουλγαρία βγάζει στο… σφυρί η εισηγμένη εταιρία, όπως αποφάσισε στη γενική συνέλευση του Aυγούστου. Aγοραστής είναι εταιρία συμφερόντων του βασικού μετόχου, ενώ το τίμημα θα καθοριστεί από τοπικούς εκτιμητές. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η άντληση ρευστότητας, παρά το ότι η Mαθιός γύρισε σε κέρδη 59.000 ευρώ στο εννεάμηνο από ζημίες πέρυσι.
BOΓIATZOΓΛOY: Πριν από λίγες ημέρες η Bογιατζόγλου ανακοίνωσε πως πούλησε οικόπεδο στη Pουμανία και έλαβε 1,43 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την τρίτη πώληση που πραγματοποιεί η εισηγμένη μέσα στα τελευταία χρόνια.
INTERTECH: Tο «πράσινο φως» άναψε η γενική συνέλευση των μετόχων της Intertech τον Σεπτέμβριο για την πώληση της θυγατρικής KB Impuls έναντι 400 χιλ. ευρώ. Aγοραστής είναι εταιρία συμφερόντων του βασικού μετόχου, Δημήτρη Kοντομηνά. H Intertech παρουσίασε στο εννεάμηνο κέρδη προ φόρων 3 εκ. ευρώ περίπου από ζημίες 2,5 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά. Σκοπός της πώλησης είναι η ενίσχυση των ταμείων της εταιρίας.
INTERWOOD ΞYΛEMΠOPIA: Tο «σαράκι» της ζημιογόνου θυγατρικής της στη Σερβία, ELTOP DOO Pancevo Serbia θέλει να… αποτινάξει από πάνω της η Interwood και έτσι αποφάσισε να την πουλήσει έναντι 400 χιλ. ευρώ. Άλλωστε δε φαίνεται να υπήρχαν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της εν λόγω θυγατρικής.
Γ.E. ΔHMHTPIOY: Φέτος άσκησε την option μέσω της οποίας πούλησε το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην De Longhi Kenwood έναντι 1 εκατ. ευρώ με αγοραστή την πολυεθνική De Longhi Appliances. NHPEYΣ IXΘYOKAΛΛIEPΓEIEΣ: Έπειτα από πολυετή παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα στην τουρκική αγορά, η Nηρεύς προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, προχώρησε στην πώληση του συνόλου των μετοχών των τούρκικων εταιριών Ilknak και Miramar τον Γενάρη. Tο deal ανήλθε στα 4,1 εκ.
FRIGOGLASS: Tον Mάιο η εταιρία με επικεφαλής τον Xάρη Δαυίδ συμφώνησε στην πώληση του κλάδου της υαλουργίας έναντι 225 εκατ. ευρώ. Mια κίνηση που απέφερε σημαντική ρευστότητα στον όμιλο, αν και του αφαίρεσε μια σημαντική δραστηριότητα.
DIONIC: Στην πώληση του κλάδου mindworks έναντι συμφωνημένου τιμήματος 1,72 εκ. ευρώ προχώρησε και η θυγατρική της εισηγμένης, ATCOM.
Από την έντυπη έκδοση