Όπως επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες, το σταθερό πρόγραμμα ύπνου αποτελεί «κλειδί» για την υγεία και τη μακροζωία και τα νέα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται να επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω τη θεωρία αυτή.
Ακόμη και μικρές αποκλίσεις στο πρόγραμμα ύπνου, όταν για παράδειγμα ξυπνάμε νωρίς τις καθημερινές και δύο ή τρεις ώρες αργότερα τα σαββατοκύριακα, μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.
Όπως επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που εργάζονται με εναλλασσόμενες βάρδιες έχουν σε γενικές γραμμές χειρότερη υγεία, επειδή αποσυντονίζεται το βιολογικό ρολόι του οργανισμού τους. Τα άτομα αυτά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που διατηρούν σταθερό ωράριο εργασίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, για τους επιστήμονες, “το κοινωνικό τζετ λαγκ” , η ασυμβατότητα δηλαδή μεταξύ του βιολογικού ρυθμού ενός ανθρώπου και του προγράμματος ύπνου που του έχει επιβληθεί κοινωνικά, καθιστά τον ανθρώπινο οργανισμό ευεπίφορο στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρδιακών νόσων.
Η μελέτη αυτή δείχνει ότι, ακόμη και σε υγιείς εργαζόμενους ενήλικες στους οποίους δεν παρατηρούνται ακραίες αποκλίσεις στο πρόγραμμα του ύπνου, το κοινωνικό τζετ λαγκ συμβάλλει σε μεταβολικά προβλήματα. Κι αυτά με τη σειρά τους συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην παχυσαρκία, το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.