«Οι δανειστές επιμένουν και μπορεί να το επαναφέρουν στην διαπραγμάτευση»
Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για τον ΑΔΜΗΕ παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο κ. Σκουρλέτης στην παρέμβασή του επίσης δεν έκρυψε την ανησυχία του για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», το οποίο, όπως σημείωσε, ενδεχομένως να επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μετά τις γιορτές. Δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές κατά της διοίκησης της ΔΕΗ και μίλησε για προβληματική συνεργασια με το υπουργείο. Επίσης ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Μόσχα και κατέθεσε τις απόψεις του για το ρόλο του κόμματος στη διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων.
Αναλυτικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως το πλειοψηφικό πακέτο παραμένει στο δημόσιο κατά 100% – τουλάχιστον πρώτη φάση. Στη συνέχεια θα αναζητηθεί επενδυτής για το 20% και το υπόλοιπο μέχρι το επίπεδο του 49% θα δοθεί μέσω μετοχοποιήσεων. Επίσης υπογράμμισε πως αφενός δεν δόθηκε το μάνατζμεντ και αφετέρου πως μέσω διεθνούς εκτιμητή θα προκύψει η αποζημίωση της ΔΕΗ. Τόνισε ακόμα πως υπήρχαν και φωνές μέσα από την εταιρεία, οι οποίες μπορεί να δυναμώσουν και που από συντεχνιακή λογική θα πολεμήσουν τη διαδικασία.
Κατά τη διαπραγμάτευση, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, η ελληνική πλευρά έβαλε στη συζήτηση πολιτικά επιχειρήματα. Συγκεκριμένα υπήρξε πίεση προς την κατεύθυνση η χώρα να μη χάσει τα δικαιώματά της ως ισότιμη χώρα στην ΕΕ. Επιπλέον ανέφερε πως είχαν προηγηθεί συζητήσεις με υπουργούς Ενέργειας της Ένωσης, όπου διαπιστώθηκε πως το μοντέλο που προσπάθησαν αρχικά να επιβάλλουν οι δανειστές δεν έχει υιοθετηθεί σχεδόν πουθενά στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στην ΔΕΗ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν φεύγει από το μυαλό τους η ιστορία της “μικρής ΔΕΗ”» και πρόσθεσε πως το θέμα αυτό ενδεχομένως να μπει ξανά μετά τα Χριστούγεννα. Μίλησε, δε, για δύσκολη διαπραγμάτευση με «πολλούς κάβους».
Όσων αφορά στο θέμα των αποκοπών της ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Άλλα συνενοούμαστε με τη διοίκηση και άλλα κάνει στην πράξη» και επιπλέον προϊδοποίησε ότι στην περίπτωση που συνεχιστεί η ελλειπής συνεργασία «δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι». Ανέφερε ως παράδειγμα πως ενώ το υπουργείο με τη διοίκηση, έχουν συνεννοηθεί για τις 36 δόσεις και για το πλαφόν των 1000 ευρώ που θα κόβεται το ρεύμα, αυτό δεν εφαρμόζεται στην πράξη.
Σε ό,τι αφορά στον αγωγό TAP ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως η αυτή η κυβέρνηση πέτυχε μια καλύτερη συμφωνία, καθώς εξασφαλίστηκαν αυξήσεις αντισταθμιστικών οφελών και καλύφθηκαν ζητήματα αποζημείωσης της δημόσιας γης. Τόνισε πως έχει γίνει ήδη μια συμβολική μείωση στο τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δήλωσε πως στοίχημά του είναι να υπάρχουν μικρότερες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές.
Αναφορικά με το ταξίδι του στη Μόσχα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι υποδηλώνει την πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι το ταξίδι έγινε μετά την εκδήλωση της κρίσης Ρωσίας – Τουρκίας, διαπίστωσε πως η Ρωσία το έργο του αγωγού το θέλει και γίνονται προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος αναφορικά με το κόμμα εκτίμησε πως αν δεν γίνει μια προσπάθεια ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ένα διακριτό ρόλο, τότε «θα το βρούμε μπροστά μας». Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη πως δεν μπορεί να υπάρξει αριστερή κυβέρνηση αν δεν έχει ένα κόμμα, που θα ειναι η ιδεολογική και οραματική αναφορά της κυβέρνησης αυτής.