Ενδείξεις επιβράδυνσης παρουσιάζει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, λόγω της αύξησης των τιμών του «μαύρου χρυσού», υπογραμμίζει στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.
Η Υπηρεσία, παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση φέτος, για πρώτη φορά μετά από αναθεωρήσεις προς τα άνω των σχετικών εκτιμήσεων της, επί έξι συνεχόμενους μήνες.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι να μην είναι συμβατή με το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται στην έκθεση ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει διαπιστώσει πως «η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο παρέχει, εδώ και μερικούς μήνες, ενδείξεις επιβράδυνσης, επηρεαζόμενη αρνητικά από τα πολύ υψηλά επίπεδα των τιμών».
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας διατήρησε, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη φετινή ζήτηση. Όπως και στην έκθεση του μηνός Μαρτίου, η Υπηρεσία αναμένει να ανέλθει η φετινή ζήτηση στα 89,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,6%, σε σχέση με το 2010.
Η παραγωγή μαύρου χρυσού κατέγραψε πτώση τον προηγούμενο μήνα, κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα και διαμορφώθηκε στα 88,3 εκατομμύρια βαρέλια τη ημέρα, λόγω της μείωσης περίπου 70% της παραγωγής λιβυκού πετρελαίου, διαπιστώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.
«Η απώλεια της παραγωγής λιβυκού αργού και η εκτίναξη 25% έως 30% που σημείωσαν, από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, έχουν προς το παρόν πυροδοτήσει όχι σημαντικές αντιδράσεις εκ μέρους των υπόλοιπων πετρελαιοεξαγωγών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ», σημειώνεται στην έκθεση.