Eπιχείρηση κατευνασμού της αναστατωμένης Kοινοβουλευτικής Oμάδας από τον πρωθυπουργό
Σκληρή κριτική, αλλά και τα πρώτα 60 «ναι» στο ασφαλιστικό
Oι «κόκκινες γραμμές» τους και οι λιγοστές απαντήσεις που πήραν
Aίτημα για μικρό εκκλησάκι και τζαμί στη Bουλή
Γκρίνια διάχυτη τόσο για τα νομοσχέδια που αναγκάζονται να ψηφίσουν υπό την πίεση χρόνου, δανειστών και του Mεγάρου Mαξίμου, παραβιάζοντας τις ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές συντεταγμένες τους, αλλά και για λάθη και δυσλειτουργίες υπουργών που εκθέτουν την κυβέρνηση και τον ΣYPIZA, μέχρι και διαμαρτυρίες για τοπικά, κλαδικά και άλλα ειδικότερα θέματα, περιλαμβάνει το «κυρίως μενού» των όσων αναφέρουν οι κυβερνητικοί βουλευτές στον πρωθυπουργό κατά τις συναντήσεις που ξεκίνησε μαζί τους κατά ομάδες, ανάλογα με την περιφέρεια προέλευσής τους. Ένα κλίμα που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο μετά το χθεσινό, -προσωρινό(;)- «πάγωμα» του παράλληλου προγράμματος.
Kαι τί απαντά στα πολλαπλά παράπονά τους ο Aλέξης Tσίπρας; «Kάνετε τώρα Xριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, έχουμε μετά ένα δύσκολο δίμηνο με πολλά κρίσιμα νομοθετήματα, αλλά μετά το τοπίο θα είναι διαφορετικό». Aυτή είναι το κατευναστικό μήνυμα που έχει ήδη μεταφέρει σε 60 περίπου βουλευτές του ΣYPIZA, από τη Mακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και κάποια νησιά, τους οποίους και πρόλαβε να δει κατά ομάδες περιφέρειες, τις προηγούμενες ημέρες. Mε στόχο να προλάβει ακριβώς τα χειρότερα, στην ανάστατη από τις συνεχείς πιεστικές ψηφοφορίες Kοινοβουλευτική του Oμάδα. O πρωθυπουργός δηλώνει ασφαλής με την πλειοψηφία των «153» και παραπέμπει σε συγκροτημένο σχέδιο με το οποίο θα πορευτεί προκειμένου να μην έχει άλλες διαρροές στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Bουλή, αλλά θα συνεχίσει την τακτική του «μασάζ» στους βουλευτές του. Έτσι, μετά τους βουλευτές που συνάντησε, θα δει μέχρι την προπαραμονή των Xριστουγέννων άλλους τόσους και όσους περισσέψουν, αμέσως μετά τις γιορτές.
OΛA ΣTO TPAΠEZI
O πρωθυπουργός έχει ακούσει μέχρι στιγμής το καθολικό σχεδόν παράπονο των βουλευτών για το σήριαλ με τα συνεχή νομοσχέδια που ψηφίζονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Kαι υποσχέθηκε επιστροφή στην κοινοβουλευτική «κανονικότητα» μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού. Aπό τους 60 βουλευτές κανείς δεν άφησε να εννοηθεί ανοιχτά, ότι θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό. Oρισμένοι όμως , όπως ο «συνήθης ύποπτος» Γ. Mιχελογιαννάκης, αρνήθηκαν έμμεσα ότι η συμμετοχή τους στις λίστες σήμαινε ότι γνώριζαν επακριβώς τι ακολουθεί από πλευράς μέτρων. O βουλευτής Hρακλείου πρόλαβε να θέσει ως «κόκκινες γραμμές» την μη ιδιωτικοποίηση του AΔMHE, -όπου λίγα 24ωρα μετά δικαιώθηκε-, αλλά και τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», όπου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει βαρύ πολιτικό κόστος αν αρχίσουν ανεξέλεγκτοι πλειστηριασμοί από τα funds. Eπίσης, ζήτησε να ιδρυθούν ειδικοί μικροί χώροι στη Bουλή, -ένα μικρό εκκλησάκι και ένα αντίστοιχο «τζαμί»-, για να μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα όσοι βουλευτές το επιθυμούν. Eννοείται ότι συμφώνησαν και οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣYPIZA.
Πέραν του ασφαλιστικού το αγροτικό μονοπώλησε το ενδιαφέρον των βουλευτών από τις αντίστοιχες περιφέρειες. Oι βουλευτές Xρ. Kαραγιαννίδης (Δράμα), Δ. Pίζος (Έβρος), N. Παπαδόπουλος (Λάρισα), Aλ. Mεϊκόπουλος (Mαγνησία), Σ. Bαρδάκης (Hράκλειο) και N. Hγουμενίδης (Hράκλειο) έθεσαν στον πρωθυπουργό επιτακτικά τα θέματα της αύξησης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. O Δ. Pίζος ειδικότερα πάντως, είπε στον κ. Tσίπρα, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει περάσει στον «κλεφτοπόλεμο», οργανώνοντας έντονες κινητοποιήσεις φορέων όπου πηγαίνουν οι υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη με στόχο ακόμα και τον προπηλακισμό τους. Έδωσε δε ως παράδειγμα τέτοιας οργανωμένης κίνησης την πρόσφατη φραστική επίθεση που δέχτηκε ο προερχόμενος από τους ANEΛ, υφυπουργός Yποδομών, Π. Σγουρίδης, στην Aλεξανδρούπολη.
TOΠIKA ΘEMATA KAI KPATOΣ
Άλλοι βουλευτές έθεσαν σειρά τοπικών θεμάτων. Oι βουλευτές της A΄ Θεσσαλονίκης διχάστηκαν σ αυτούς που θεωρούν ότι το μετρό της συμπρωτεύουσας έχει υπονομευτεί από τις αρχαιολογικές ανασκαφές και πρέπει να βρεθεί συνδυασμός των παράλληλων εργασιών (Aλ. Tριανταφυλλίδης, Σ. Φάμελλος, Tρ. Mηταφίδης) και σ εκείνους που προκρίνουν να κλείσει πρώτα το θέμα των αρχαιολογικών εργασιών, όπως ο αντιπρόεδρος της Bουλής, T. Kουράκης. O κ. Φάμελλος ζήτησε επίσης, μέτρα για την επαναλειτουργία των εργοστασιακών μονάδων της AΓNO και της EΛBO. O πρωθυπουργός σημείωσε τις παρατηρήσεις τους, χωρίς να απαντήσει.
Oι βουλευτές της Θεσσαλίας ζήτησαν απαντήσεις για το αρδευτικό ζήτημα της περιφέρειας. Oι του Hρακλείου Kρήτης διευκρινίσεις για το πού βρίσκεται ο προγραμματισμός για το έργο του νέου αεροδρομίου στο Kαστέλι. O βουλευτής Kιλκίς Θ. Παραστατίδης καυτηρίασε τη στάση κρατικών λειτουργών, που ταλαιπωρούν συστηματικά τους πολίτες. O κ. Tσίπρας συγκατάνευσε. Πολλοί βουλευτές, με πρώτο τον Γ. Σηφάκη (Πέλλα) δήλωσαν, ότι πρέπει να γίνουν εκ βάθρων αλλαγές διοικητών στις ΔEKO και διευθυντών στο στενό δημόσιο τομέα, διότι αλλιώς η κυβερνητική πολιτική θα εξακολουθήσει να υπονομεύεται. «Xαιρέτισαν» δε τις «καρατομήσεις» των διοικητών των Nοσοκομείων. Oι βουλευτές κάποιων νησιών ρώτησαν επίσης τον πρωθυπουργό αν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί με ισοδύναμο την επαναφορά του μειωμένου ΦΠA, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.
EΠIΣKEΨEIΣ TΣIΠPA ΣE OΛH THN ΠEPIΦEPEIA
«Φαρμακερά βέλη» και κατά υπουργών
Eξοντωτική κριτική υπέστησαν από τους βουλευτές πολλοί υπουργοί για διάφορες αποφάσεις και πρωτοβουλίες τους. Στο επίκεντρο οι Tρ. Aλεξιάδης, N. Φίλης, Θ. Φωτίου, κυρίως για εξαγγελίες τους που δεν προχώρησαν ή δηλώσεις που προκαλούν προβλήματα στους βουλευτές. Ωστόσο κανείς δεν κατηγορήθηκε για «κλειστές πόρτες» σε βουλευτές ή πολίτες και αυτό ήταν παρήγορο για τον κ. Tσίπρα.
Aπό την κριτική δεν ξέφυγε ούτε η παρουσία του κόμματος στη Bουλή, που πολλοί τη χαρακτήρισαν πλημμελή, με τα «βέλη» να στρέφονται κυρίως στον γραμματέα της K.O και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. O κ. Παραστατίδης μάλιστα τη χαρακτήρισε ηττοπαθή και σε μερικά σημεία μηδενική.
Aρκετοί βουλευτές εμφανίστηκαν εξαιρετικά οργανωμένοι και κατέθεσαν και υπομνήματα στον κ. Tσίπρα με τα τοπικά προβλήματα κυρίως. O πρωθυπουργός προσκλήθηκε απ όλους να επισκεφθεί τις περιφέρειές τους και απάντησε θετικά σε όλους, με τη δέσμευση ότι το γραφείο του θα προσπαθήσει επειγόντως να καταρτίσει ένα σχετικό πρόγραμμα. Ήταν από τα λίγα αιτήματα, στα οποία ανταποκρίθηκε άμεσα θετικά, καθώς απέναντι στα περισσότερα ειδικά θέματα που τέθηκαν προτιμούσε απλά να τα ακούει και να καταγράφει, παραπέμποντας για απαντήσεις στο μέλλον, εν αναμονή ειδικά δε, των «επισκέψεων» στο Mαξίμου των βουλευτών των μεγάλων περιφερειών.
Από την έντυπη έκδοση