Μικρή εορταστική ανάπαυλα και από μέσα Ιανουαρίου αρχίζει πάλι ο «γολγοθάς» του Ασφαλιστικού – Φορολογικού
Η εμμονή των Θεσμών να εκπληρωθεί και τυπικά το 13ο προαπαιτούμενο, δηλαδή να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση για μεγαλύτερο έλεγχο των δαπανών Υγείας του ΕΟΠΥΥ [βλ. σχετικά: Αγώνας δρόμου για να ξεμπλοκάρει το 1 δισ.], προκειμένου σήμερα ή, ενδεχομένως, την Τρίτη να αποφασίσει ο ESM την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, καταδεικνύει την σκληρή στάση που επιμένουν να κρατούν οι δανειστές.
Από τα μέσα του Ιανουαρίου 2016 ξεκινά η επόμενη φάση της αξιολόγησης (πρώτη για το νέο έτος), τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν -μεταξύ άλλων- και την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.
Αρχικά οι Θεσμοί θα εξετάσουν τις επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό (ενοποίηση ασφαλιστικών Ταμείων, «κούρεμα» συντάξεων κ.λπ.) προκειμένου να εξοικονομηθούν 1,7 δισ. ευρώ.
Κατόπιν, στο στόχαστρο των δανειστών θα μπουν οι νέες παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία. Εκεί θα ενταχθούν οι αλλαγές στον φόρο των ενοικίων και των αγροτών, ενώ οι δανειστές αμφισβητούν και το εάν τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν (ΦΠΑ νησιών, φόροι στα τυχερά παιχνίδια ή στο κρασί κ.λπ.) επαρκούν ή θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.
Επιπλέον, οι δανειστές θέτουν υπό αμφισβήτηση τον νέο προϋπολογισμό (και τις προβλέψεις για μηδενική ύφεση το 2015), προκειμένου να συντάξουν το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2019. Εκεί θα δοθεί μάχη με την κυβέρνηση για να μην απαιτηθούν και πρόσθετα νέα μέτρα πριν το 2017, πέραν βεβαίως των «μη προσδιορισμένων» μέτρων που προβλέπει η συμφωνία και θα πρέπει να εξειδικευτούν και να εφαρμοστούν.
Τα ανοικτά «μέτωπα» αφορούν κυρίως:
1. Στην περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. μέσα στο 2016. Το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πώς θα εξασφαλιστεί αυτό το ποσό, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή της συμφωνίας.
2. Στο νέο μισθολόγιο που πέρασε από τη Βουλή και ουσιαστικά φέρνει επιβαρύνσεις 150 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι θα έπρεπε να υπάρχει εξοικονόμηση μερικών εκατομμυρίων από τις αλλαγές. Κατά τη διαπραγμάτευση του Γενάρη θα φανεί αν θα ζητηθούν ισοδύναμα.
3. Στην υπόθεση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, θέμα που δεν έχει κλείσει. Εκτός από τον φόρο στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και την επιβολή του ειδικού φόρου στα κρασιά, έμενε και άλλο ένα υπόλοιπο της τάξεως των 50 εκατ. το οποίο ακόμη δεν έχει καλυφθεί.
4. Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, όπου αναφέρεται ότι από τη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Επομένως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ανακοινώσει πώς θα εξασφαλιστούν αυτά τα χρήματα.
5. Στα μέτρα που πρέπει να αρχίσουν να αποδίδουν μέσα στο 2016, ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί. Μεταξύ αυτών, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, η αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια κ.λπ.
6. Εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση των VTLs, από τη λειτουργία των οποίων το ΥΠΟΙΚ είχε προϋπολογίσει έσοδα περίπου 270 εκατ. ευρώ στη διετία 2015-16, αλλά, μετά την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να αλλάξει τους όρους στη λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων, η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκεται στον αέρα.