Τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων στις Περιφέρειες για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το “Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο 2009-2013”.
Πρόκειται για τη δημιουργία 14 νέων Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στις 14 περιφέρειες της χώρας, και 14 Ξενώνων για θύματα βίας στις αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας από τους ΟΤΑ. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 θα εκδοθεί πρόσκληση προς την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου ως δικαιούχος να υλοποιήσει τη δημιουργία νέων ξενώνων και συμβουλευτικών κέντρων με αναδόχους μεγάλους Δήμους της χώρας.
Για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας ενημερώνει η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, τη Βουλή, με έγγραφό της που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη και Νίκου Τσούκαλη.
Η υφυπουργός αναφέρει, ότι από την 11.3.2011 άρχισε να λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή SOS, στο 15900, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ψυχοκοινωνικής στήριξης και σε γυναίκες θύματα που κατοικούν είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε σε περιοχές που δε διαθέτουν άλλης μορφής υποστηρικτικές δομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη, κατά τις 27 πρώτες ημέρες λειτουργίας της, το 90% των κλήσεων αφορούν ενδοοικογενειακή βία. Η γραμμή SOS υποστηρίζεται και με την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Το “Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο 2009-2013” προβλέπει επίσης την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών των ΟΤΑ και τη δημιουργία νέων συμβουλευτικών κέντρων σε ΟΤΑ.
Η κ. Τζάκρη ενημερώνει επίσης τους βουλευτές, ότι έχει συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την επεξεργασία σχεδίου νόμου σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, σχετικά με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, το 2007 σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 117 αδικήματα, το 2008 σημειώθηκαν 181 κρούσματα, κατά το 2009 τουλάχιστον 182 αδικήματα και αντίστοιχος αριθμός το 2010.
Οι βουλευτές, με ερώτηση που έχουν καταθέσει στη Βουλή, επισήμαιναν τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στην οικονομία της χώρας αλλά και στην εργασία, στην παραγωγικότητα και στο σύστημα υγείας. Γι΄αυτό και καλούσαν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν για την αποτελεσματικότητα των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, τις δράσεις για την πρόληψη του φαινομένου και τις τυχόν μελέτες για τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στην ελληνική οικονομία.
Η υφυπουργός Εσωτερικών ενημερώνει, με το έγγραφό της, ότι έχει συσταθεί και λειτουργεί Επιστημονική Επιτροπή για την παρακολούθηση και εποπτεία των δράσεων σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η κ. Τζάκρη επισημαίνει, ότι για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των δομών ακολουθούνται διεθνή πρότυπα.