Τι δείχνει το Τακτικό Ευρωβαρόμετρο του Φθινοπώρου του 2015
Μη ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε κακή επαγγελματική και οικονομική κατάσταση, και απαισιόδοξοι για το μέλλον δηλώνουν οι Έλληνες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία το Τακτικού Ευρωβαρόμετρου του Φθινοπώρου του 2015 που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες παραμένουν ο πιο απογοητευμένος λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, σε ποσοστό 60% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε σχέση με 19% μέσο όρο στην ΕΕ των 28.
Επίσης, το 83% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον, ενώ, στην ΕΕ των «28» το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32% και στην Ευρωζώνη 34%. Επιπλέον, το 92% θεωρεί πως ήταν σε καλύτερη κατάσταση παλιότερα έναντι 55% στην ΕΕ και 57% στην Ευρωζώνη.
Πάντως, το 70% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της Ενιαίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του Ευρώ (ΕΕ28: 56%) και το 80% υπέρ της ελεύθερης κίνησης των ευρωπαίων πολιτών.
Σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική κατάσταση των το 52% δηλώνει πως είναι «κακή» (σε σχέση με 25% στην ΕΕ των 28 και 26% στην Ευρωζώνη), ενώ το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τους επόμενους 12 μήνες, θα χειροτερέψει, ποσοστό αυξημένο κατά 18 εκατοστιαίες μονάδες από το Ευρωβαρόμετρο την άνοιξη του 2015.
Αντίστοιχα, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 76% των Ελλήνων απάντησε ότι τη θεωρεί «κακή» και το 58% εξέφρασε την άποψη πως θα χειροτερέψει τον επόμενο χρόνο (επίσης +18% σε σχέση με την άνοιξη του 2015).
Σε εθνικό επίπεδο, το 97% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «κακή» την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, το 70% πιστεύει πως η κατάσταση θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το 99% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κατάσταση της εργασίας στη χώρα είναι «κακή» σε σχέση με μέσο όρο 67% στην ΕΕ των 28 και 71% στην Ευρωζώνη.
Τα σημαντικότερα προβλήματα
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες θεωρούν ως σημαντικότερα προβλήματα της ΕΕ τη μετανάστευση (52%) και την οικονομική κατάσταση (36%), ενώ εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι η ανεργία (55%).
Το 77% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση στην Ελλάδα (+28% σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρήματα της άνοιξης του 2015), ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό τείνει να μην έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση (82%) ούτε στην ΕΕ (81%).
Αναφορικά με την ΕΕ, το 45% των Ελλήνων που συμμετείχε στην έρευνα απάντησε ότι πηγαίνει προς τη «λάθος» κατεύθυνση για την επίλυση της κρίσης και την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων, ενώ το 26% προς τη «σωστή». Αυτήν την άποψη φαίνεται να μην τη συμμερίζονται οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, καθώς αν λάβει κανείς υπόψη τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι απαντήσεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες (45% «σωστή» και 28% «λάθος»).