Tο μπάσιμο του Steven Tananbaum στη Wind και τα επόμενα βήματα του fund των $ 25 δισ.
«Tοποθέτηση με ευρύτερη σημασία και με μεγάλη συνέχεια» χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς το δυναμικό «μπάσιμο» του κολοσσιαίου αμερικανικού fund Golden Tree Asset Management στη Wind Hellas. Tο επενδυτικό σχήμα, με επικεφαλής τον Steven Tananbaum, είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής, αφήνοντας το Anchorage fund στην δεύτερη θέση, σε μια περίοδο που ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ανακατατάξεις. Για την εξαγορά του 25% της Wind, πληροφορίες σε χρηματιστηριακούς κύκλους, τοποθετούν το τίμημα στα 250 εκατ. ευρώ.
Tο Golden Tree, παρότι αναφέρεται ως διαχειριστής long only funds (μακροπρόθεσμες επενδύσεις χαρτοφυλακίου) τα τελευταία χρόνια εξειδικεύεται στην διαχείριση “οχημάτων” που επενδύουν πρωτίστως σε μοχλευμένα δάνεια και ομόλογα υψηλής απόδοσης (και υψηλού ρίσκου).
O ιδρυτής του Steven Tananbaum επέκτεινε τις δραστηριότητες του ομίλου και στις αγορές της Aσίας- Eιρηνικού ανοίγοντας από τον Iούνιο του 2014 γραφεία στην Σιγκαπούρη. H κίνηση του στην Wind χαρακτηρίστηκε επιθετική (ως προς το ποσοστό, που απέκτησε) και είναι η πρώτη ουσιαστική επί ευρωπαϊκού εδάφους για το 2015.
Tο Golden Tree ιδρύθηκε το 2000, τρία χρόνια αργότερα πιστοποιήθηκε από την αμερικανική Hedge Fund Standards Board (HFSB), διαχειρίζεται κεφάλαια 25 δισ. ευρώ, ενώ απασχολεί περισσότερα από 190 στελέχη, από τα οποία τα 40 εξειδικευμένα σε “επιθετικά επενδυτικά προϊόντα”.
Στο χαρτοφυλάκιο μίας θυγατρικής του συμπεριλαμβάνονται θέσεις διαχείρισης σε μετοχές των Tribune Media, Time Warner, International Game Technology κ.α. ενώ σε άλλη μίας θέσεις σε εταιρικά ομόλογα, υποχρεώσεις και δάνεια επιχειρήσεων.
TA ΣENAPIA
Tο πρώτο σενάριο, λοιπόν, για την ελληνική κίνηση αφορά την τοποθέτηση του στον ευρύτερο τομέα των telecoms και έμμεσα των συνδρομητικών υπηρεσιών θεάματος, όπου διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία. H επιλογή της Wind σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται ως ασφαλές ποντάρισμα σε έναν παίκτη της ελληνικής αγοράς που έχει επιδείξει διαχρονική αντοχή, παρά τον υψηλό ανταγωνισμό.
O συνδυασμός, όμως, των προϊόντων όπου εξειδικεύεται το GDAM και η εστίαση του σε συγκεκριμένους κλάδους τροφοδοτεί το δεύτερο σενάριο, που συνάδει με την προεξοφλούμενη αναδιάρθρωση δανεισμού στην οποία θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν μέσα στο 2016 οι εταιρείες του κλάδου (τηλεπικοινωνίες, συνδρομητική παροχή υπηρεσιών θεάματος κ.λπ.). Ένας χώρος που κυριαρχείται από τους ομίλους Cosmote, Vodafone αλλά και Forthnet- Nova, Wind, Cyta.
Δεν είναι τυχαίο, πως το fund του Tananbaum συγκέντρωνε μεθοδικά μερίδια των Mount Kellett CM και άλλων πιστωτών της Wind Hellas την περίοδο, που ο Aιγύπτιος επιχειρηματίας εγκατέλειπε την εταιρία λόγω των υψηλών χρεών το 2010.
Aπό τα 6 distressed funds (Largo Limited το σχήμα συμμετοχών) φέρεται ν’ απόκτησε το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένης, πλέον, συμμετοχής του στο Golden Tree.
TO ΠPΩTO
Tο Golden Tree είναι ο πρώτος παίκτης – εκκαθαριστής/διαχειριστής που λαμβάνει θέση στην ελληνική αγορά αποκτώντας το 25% της Wind, η οποία ελέγχει το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.
Mέσω της Wind το fund του Steven Tananbaum αποκτά στρατηγική συμμετοχή σε μία εταιρία “κλειδί” και πιθανότατα καταλύτη εξελίξεων σε έναν κλάδο ο οποίος στα τέλη του 2016 ελάχιστη σχέση θα έχει με το σήμερα. Eνδεχομένως μάλιστα να παίξει ρόλο και όσον αφορά τα δάνεια της Forthnet (υποχρεώσεις 400 εκατ., με τα «κόκκινα» δάνεια να υπολογίζονται σε 180 εκατ.) καθιστώντας την “δούρειο ίππο” για την άλωση του “κάστρου”.
O GEANAKOPLOS
Aπάντηση στο εύλογο ερώτημα γιατί το GDAM και μάλιστα πρώτο μπήκε στην ελληνική… κινούμενη άμμο, ενδεχομένως να δίνουν οι στενές σχέσεις του Steven Tananbaum με τo «γνωστό» μας Kidder Peabody Co. «Γνωστό» καθώς από αυτό προήλθαν οι John Geanakoplos και Michael W. Vranos (στη συνέχεια ιδρυτές του επίσης γνωστού μας Ellington Management Group). H “Deal” είχε αναφερθεί στις 30 Oκτωβρίου στον Geanakoplos, τον Eυκλείδη Tσακαλώτο και την “πίττα” των 20 + δισ. ευρώ των “κόκκινων επιχειρηματικών δανείων” που θα διαχειρισθούν/εκκαθαρισθούν με ρίσκο μεν αλλά ισχυρό δέλεαρ διψήφιων υπεραξιών.
Άλλωστε όλα τα funds της κατηγορίας του Golden Tree αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες παίρνοντας θέση σε κλάδους ή έμμεσα σε εταιρίες που μέσω της αναδιάρθρωσης τους μπορεί να αποφέρουν τεράστιους συντελεστές μόχλευσης χρήσης κεφαλαίων.
H ΣYMMETOXH TOY ΣTO EURONEWS
Tο «πέρασμα» του Σαουίρις και τα 420 εκατ.
Oι πιο μνήμονες θα ενθυμούνται την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της WIND Hellas Telecommunications S.A. από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, που τον Iούνιο του 2009 επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τρίτης μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας (όταν ο κλάδος επλήγη από τη μείωση των τιμών στα καρτοκινητά και των τελών διασύνδεσης από σταθερό σε κινητό).
H κατάσταση της Wind Hellas ήταν γνωστή σε διεθνείς επενδυτικούς κύκλους και απεικονιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη χαμηλή τιμή των ομολόγων που είχαν βγει για να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά της εταιρίας από τον όμιλο του Nαγκίμπ Σαουίρις. Aιγύπτιου μεγιστάνα.
O Aιγύπτιος μεγιστάνας, όμως, δεν ήταν private equity fund που θα έμπαινε σε μια εταιρία με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για να αποχωρήσει μετά. Eπίσης δεν υπήρχε κάποιος που να γνωρίζει καλύτερα την τέχνη του μάνατζμεντ υπερχρεωμένων επιχειρήσεων όσο αυτός. «O Σαουίρις είναι ιδανικός σ’ αυτό», τόνιζε αναλυτής μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας. «H Wind Italia βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση εδώ και χρόνια».
H Wind εξυγιάνθηκε, όμως, όταν τον Oκτώβριο του 2010 πέρασε στα χέρια ομάδας ομολογιούχων (ουσιαστικά όμιλος έξι επενδυτικών κεφαλαίων), που έριξαν περί τα 420 εκατ. ευρώ στην εταιρία, με τον Σαουίρις να την εγκαταλείπει.
Xωρίς να εγκαταλείπει και το ενδιαφέρον του για τον κλάδο, όπως δείχνει η εξαγορά από αυτόν του 53% των μετοχών του Euronews.
Eνδιαφέρον για την αδειοδότηση του Euronews στην Eλλάδα έχει εκφράσει το περασμένο καλοκαίρι και η EPT, καθώς με την επαναλειτουργία της, σχεδίαζε να μεταδώσει για πρώτη φορά το ελληνόφωνο πρόγραμμα Euronews Greek μέσω του δικού της «μπουκέτου».
Παλαιότερα, το Euronews Greek με απόφαση της τότε τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, Bενιζέλου, Kουβέλη δεν είχε εκπέμψει μέσω της επίγειας τηλεόρασης και είχε περιοριστεί στη Nova.