Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε στην οικονομική καθημερινή εφημερίδα της Γερμανίας Börsen-Zeitung για το ρόλο της κεντρικής τράπεζας, το προσφυγικό ζήτημα, την ανάγκη βαθύτερης ενοποίησης της ΕΕ, αλλά και για την ελληνική κρίση.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενος αν η συζήτηση του Grexit ζημίωσε την πίστη στο ευρώ, απάντησε: “Μια χώρα μπορεί να εξέλθει του ευρώ μόνο αν το ζητήσει η ίδια, δεν μπορεί να εκδιωχθεί, αν και μπορεί να της ασκηθεί πίεση” και πρόσθεσε πως η EKT δεν έχει γνώμη για την είσοδο ή την έξοδο μιας χώρας στη ζώνη του ευρώ αλλά πως “είμαστε υπεύθυνοι για τη σταθερότητα του νομίσματος και της νομισματικής ένωσης, άσχετα με τη σύνθεσή της”. Συμφώνησε πως η συζήτηση για πιθανή έξοδο αδυνατίζει όλη την ένωση και πως κοστίζει σε όλους. Αλλά, κατέληξε “ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει πλέον ξεπεραστεί”.
Όταν ο δημοσιογράφος Mark Schrörs τον πίεσε λέγοντας πως η Αθήνα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας είπε πως “υπάρχει μία συμφωνία και είναι ευθύνη της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους”.
Ο Constâncio υπεραμύνθηκε, εξάλλου, της πολιτικής της ECB που στόχο έχει να κρατήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2% και εξήγησε πως η αντίδραση των αγορών στην μικρότερη από την αναμενόμενη επέκταση του QE είναι και θέμα “επικοινωνίας”.
Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της ECB αρνήθηκε πως ο ρόλος της τράπεζας στα χρόνια της κρίσης του ευρώ έχει αναβαθμιστεί και έχει γίνει πιο πολιτικός. Είπε πως το μάθημα από την κρίση είναι “ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε βαθύτερη ενοποίηση στη νομισματική ένωση” αλλά αναγνώρισε πως η μεγάλη ανεργία μειώνει “την πολιτική θέληση να συμβεί κάτι τέτοιο.” Προειδοποίησε δε πως στο σενάριο που η ΕΕ – “που έφερε δεκαετίες ειρήνης” – αποσταθεροποιηθεί, “καμιά φορά η Ιστορία τρελαίνεται.”
Ερωτώμενος αν είναι δύσκολο να είναι κανείς κεντρικός τραπεζίτης αυτές τις μέρες, ο Constâncio απάντησε: “έχουν υπάρξει και πιο ήρεμοι καιροί”.