Την αναστολή της προέγκρισης αδειών για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τους επόμενους έξι μήνες στην 6ης Δημοτικής Κοινότητας αποφάσισε το Συμβούλιο, λόγω αλλαγής του αστικού ιστού.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος όλων των υφιστάμενων καταστημάτων από μεικτό κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ, της Υγειονομικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής, της Διεύθυνσης Εμπορίου, της Πολεοδομίας, της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΣΔΟΕ.
Η απόφαση πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης του Γιώργου Καμίνη, αρνητική ήταν η ψήφος της Λαϊκής Συσπείρωσης(ΚΚΕ), λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης του Νικήτα Κακλαμάνη και της Ανοιχτής Πόλης, ενώ δεν παρέστη στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.
Σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης έπαιξαν οι τοποθετήσεις των κατοίκων και ιδιαίτερα της Κίνησης Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος, τα μέλη της οποίας κατέθεσαν γραπτή έκθεση, με την καταγραφή της παραβατικότητας. Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχει σε ορισμένες περιοχές υπερσυγκέντρωση οίκων ανοχής, που λειτουργούν χωρίς άδεια (συχνά δίπλα σε σχολεία και ναούς) ενίοτε ο ένας δίπλα στον άλλον.
Επιπλέον, έχει καταγραφεί λειτουργία πολυάριθμων μπαρ, στα οποία γίνεται διακίνηση γυναικών, καθώς επίσης και χαρτοπαικτικών λεσχών, που ανοίγουν ως «καφενεία». Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει στην έκθεση η Κίνηση Κατοίκων «έχουν πολλαπλασιαστεί αυτά “τα ευαγή ιδρύματα” και η περιοχή κάτω από την οδό Πατησίων μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης διαφόρων μαφιόζικων συμμοριών, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής».
Μάλιστα, κάτοικοι κατέθεσαν στο Συμβούλιο ότι παρά τις καταγγελίες στις οποίες προβαίνουν προς την πλευρά της Δημοτικής Αστυνομίας ή της ΕΛΑΣ, είτε δεν γίνεται τίποτα, είτε αυτά τα καταστήματα κλείνουν για μερικά 24ωρα για να ανοίξουν λίγο αργότερα, με την ίδια ή άλλη ιδιοκτησία, καθώς συχνά περνούν από τον έλεγχο της μίας μαφίας στην άλλη.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της 6ης Κοινότητας, Χριστίνα Βασιλείου δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η απόφαση, που πήραμε είναι πολύ σημαντική, γιατί αφορά όλη την 6η Κοινότητα κι όχι απλά ένα τμήμα της, καθώς θα υπήρχε κίνδυνος να μεταφερθούν αυτές οι δραστηριότητες στις υπόλοιπες περιοχές, αν η απόφασή μας ήταν για ορισμένες μόνο γειτονιές.
Ελπίζουμε να γίνει ο έλεγχος και να συνταχθεί η μελέτη των χρήσεων γης, ώστε ύστερα από έξι μήνες, επαναξιολογώντας την κατάσταση, να αρχίσουμε και πάλι να δίνουμε εγκρίσεις». Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτη» την στάση των συμβούλων της παράταξης Κακλαμάνη, που προέβαλαν και την ισχυρότερη αντίσταση στη λήψη αυτής της απόφασης.