Κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι δικηγορικοί σύλλογοι της Πελοποννήσου, αντιδρώντας στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης στην Καλαμάτα, ο Κώστας Μαργέλης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ζήτησε εγρήγορση εκ μέρους των συναδέλφων του και συστράτευση με τους αγρότες και τους επαγγελματίες των άλλων κλάδων, για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ο κ. Μαργέλης προέτρεψε τους συναδέλφους του «οι κινητοποιήσεις να ξεκινήσουν ακόμη και από την προσεχή Δευτέρα, πριν αφανιστούμε με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η τοποθέτηση του Ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολου Γεωργιάδη, ο οποίος, κληθείς να προεδρεύσει της συζήτησης, σχολίασε: «Οι δικηγόροι θα προσέρχονται με δύο κώδικες πολιτικής δικονομίας στα δικαστήρια και βέβαια, εάν υπάρχουν δικηγόροι, εφόσον δεν τους εξαφανίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο».
Το θέμα των τροποποιήσεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Ν. 4335/2015) ανέπτυξε ο αρεοπαγίτης Δημήτρης Κράνης, ο οποίος ανέλυσε τις γενικές διατάξεις, τη διαδικασία στα πρωτοβάθμια δικαστήρια, τα ένδικα μέσα, τις ειδικές διαδικασίες, και τ’ ασφαλιστικά μέτρα, αποφεύγοντας ο ίδιος πολιτική προσέγγιση των συνεπειών του νόμου.
Τη διαδικασία «Αναγκαστική εκτέλεση, γενικό και ειδικό μέρος» ανέπτυξε ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Κατηφόρης, ο οποίος ερμηνεύοντας τις προεκτάσεις της βούλησης του δικονομικού νομοθέτη, τόνισε πως «έχουμε δύο αλληλοσυγκρουόμενες δικονομικές αξίες, αφενός την αρχή της ορθότητας της απονομής της δικαιοσύνης, αφετέρου την ταχύτητα», αιτιολογώντας πως «πολλές φορές οι δίκες περί την εκτέλεση καθυστερούν περισσότερο από τη διαγνωστική διαδικασία». Ο ομιλητής προέβη στη συνέχεια στην ανάλυση των πλέον επίμαχων άρθρων για την αναγκαστική εκτέλεση.