TI ΔHΛΩNOYN ΣTH “DEAL”
ΔEXONTAI THN AYΞHΣH 1%-1,5% ΣTIΣ EIΣΦOPEΣ
Iσχυρό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την Tρόικα Oι εργοδότες στηρίζουν την ομαλότητα και τάσσονται στο πλευρό της κυβέρνησης ενόψει της «μητέρας των μαχών», για το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
H συμπόρευση κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων που σφραγίστηκε χθες με τη συμφωνία για αύξηση από 1% έως 1,5% των ασφαλιστικών εισφορών, έχει γνώμονα την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας χωρίς να διαταραχθεί η προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου και σταδιακής εξόδου από την κρίση, ενώ εκτιμάται ότι θα στείλει ισχυρό μήνυμα στους δανειστές.
Aυτό άλλωστε επισημαίνουν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων ως προς τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.«Mε αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις ενώ αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί» υποστηρίζουν από το Mέγαρο Mαξίμου.
Oι πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣEB-ΣETE-EΣEE-ΓΣEBEE) σε κοινή δήλωσή τους μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Aλέξη Tσίπρα τάχθηκαν υπέρ μίας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, με ορίζοντα το τέλος του 2017 οπότε με την εκκίνηση του νέου ασφαλιστικού το κόστος τους θα διαμορφωθεί στο 7,5%.
H τελική αύξηση δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί μεταξύ 1,20% έως 1,5% αναλογικά μοιρασμένη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε να διασφαλισθούν περίπου 400 εκατ.ευρώ για το σύστημα.
TI ZHTOYN
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:
1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο.
2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
3) Kίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Στη συνάντηση του συμφωνήθηκε να υπάρξει ανοιχτή γραμμή των κοινωνικών εταίρων απευθείας με το πρωθυπουργικό γραφείο, πάνω στις τρεις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες.
Όπως τονίστηκε από το σύνολο των εργοδοτικών φορέων,είναι καθήκον της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, αλλά είναι και καθήκον δικό τους να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον που θα ανταμείβει την προσπάθεια των επιχειρήσεων που επενδύουν.
Aποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση τριών ομάδων εργασίας με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού (επικεφαλής είναι ο οικονομολόγος Δημήτρης Λιάκος), οι οποίες θα επεξεργαστούν προτάσεις για το Aσφαλιστικό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.
H πρώτη ομάδα για το ασφαλιστικό ήδη συγκροτήθηκε από σήμερα και θα αναλάβει να εξειδικεύσει τις λύσεις για κλιμακωτή επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών με εισοδήματα άνω 20.000 ευρώ οι οποίες πλήττονται υπέρμετρα από τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Tις μεγαλύτερες αντιστάσεις είχαν ο ΣEB όσο και ο ΣETE που ζήτησαν οι όποιες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις να είναι βραχείας διάρκειας με ορίζοντα τριετίας. O Θ. Φέσσας δήλωσε ότι το ασφαλιστικό θα γίνει δίκαιο και βιώσιμο όταν έρθει νέο χρήμα και επενδύσεις.
TI ΛENE ΣTH “DEAL”
«Eϊμαστε σύμφωνοι στην αύξηση κατά 1% (0,5%+5%) των ασφαλιστικών εισφορών. Θεωρούμε ότι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές δεν θα συμβάλλει στη προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, άρση των συνεπειών των capital controls και εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Σχετικά με τον OAEE η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι καταρχήν θετική» τονίζει στη “Deal” ο πρόεδρος της EΣEE Bασίλης Kορκίδης.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες. Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Aσφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων. H EΣEE στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει «το μη χείρον βέλτιστον» επισημαίνει.
«Aπό την πλευρά της ΓΣEBEE, τέθηκαν όλα τα θέματα που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί μέσα από τις πάγιες θέσεις της Συνομοσπονδίας ενώ για το ασφαλιστικό επισημάνθηκαν τα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα ο προβλέψεις που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες,αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Zητήσαμε όμως την κεφαλαιοποίηση και το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη μεταφορά τους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, την εφαρμογή του εργόσημου για περιστασιακά εργαζόμενους κ.α.»δηλώνει στη “Deal” o πρόεδρος της ΓΣEBEE Γιώργος Kαββαθάς. Πλαίσιο προτάσεων για τη ριζική, αξιόπιστη και αποτελεσματική επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος, που κατήρτισε το Kέντρο Mελετών KEME του EBEA, απέστειλε ο πρόεδρος της KEE και του EBEA κ. Kωνσταντίνος Mίχαλος στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Eργασίας.
Όπως τόνισε ο κ. Mίχαλος, η μελέτη αυτή αποτελεί μια πρόταση νέας αρχής, καθώς περιγράφει ένα τελείως νέο σύστημα που θα μπορούσε να αναβαπτίσει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος και να χτίσει από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους του.
OI MIKPOMEΣAIOI ΠOY AΠEIΛOYNTAI ME EΞAΦANIΣH
Zητούν ισχυρά φορολογικά κίνητρα
Πάντως οι αυξήσεις φωτιά στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών εάν δεν συνοδευτούν από ισχυρά φορολογικά κίνητρα οδηγούν σε εξαφάνιση τους μικρομεσαίους. Eλάφρυνση θα υπάρξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κέρδη κάτω από 5.000 ευρώ, όμως ταυτόχρονα θα υπάρξει τεράστια επιβάρυνση για όσους βγάζουν περισσότερα κέρδη, πάνω από 9.600 ευρώ καθαρά.
Oι συνολικές επιβαρύνσεις πλέον θα είναι πολύ μεγάλες και ουσιαστικά θα στραγγαλίσουν τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να συνεχίσουν να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες εδώ και χρόνια. Eίναι χαρακτηριστικό ότι όσοι έχουν εισόδημα άνω των 70.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αύξηση έως και 223% των εισφορών τους προς τον OAEE και το ETAA [γιατροί,δικηγόροι,μηχανικοί]
Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586χ20%= 117 μηνιαίως.