Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι η ιρλανδική νομοθεσία, που απαγορεύει την άμβλωση, παραβιάζει τα δικαιώματα ενός εκ των τριών γυναικών που προέβησαν σε καταγγελίες, στη Βρετανία.
Ενώ η άμβλωση στη Δημοκρατία επιτρέπεται -τεχνικά- εάν η ζωή μιας γυναίκας είναι σε κίνδυνο, το δικαστήριο δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατή για μια συγκεκριμένη γυναίκα.
Αλλά, εν συνεχεία, παρουσιάστηκαν άλλες δύο γυναίκες, οι οποίες προχώρησαν σε ανάλογη καταγγελία.
Το δικαστήριο δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει σωστά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, εάν η ζωή μιας γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η Ιρλανδία “πρέπει προφανώς” να αλλάξει τη νομοθεσία της μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδίκασε σήμερα τη χώρα επειδή δεν επέτρεψε σε μία καρκινοπαθή γυναίκα να κάνει άμβλωση, δήλωσε σήμερα η Ιρλανδή υπουργός Υγείας, Μέρι Χάρνεϊ.
“Προφανώς πρέπει να νομοθετήσουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία για το θέμα”, δήλωσε η Χάρνεϊ στον Τύπο, χωρίς όμως να θέτει χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο για τη χώρα θέμα.
Μία ιρλανδική οργάνωση για τον οικογενειακό προγραμματισμό χαιρέτισε από την πλευρά της “ένα σημαντικό βήμα για τις γυναίκες στην Ιρλανδία”.
“Χρειάζεται μία νομοθεσία απλή και ξεκάθαρη μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διασφαλίζει στις γυναίκες το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους στην Ιρλανδία”, δήλωσε ο Νίαλ Μπέχαν εκ μέρους της οργάνωσης.
Το Δικαστήριο, με τελεσίδικη απόφασή του, έκρινε ότι η Ιρλανδία δεν σεβάστηκε το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα της οικογένειας μίας Λιθουανής η οποία ζούσε στην Ιρλανδία και έπασχε από καρκίνο, την εποχή που η ασθένειά της ήταν σε ύφεση, απαγορεύοντας της να κάνει άμβλωση.
Η Ιρλανδία είναι ένα από τα κράτη με την πιο αυστηρή νομοθεσία στο θέμα της άμβλωσης στην Ευρώπη και δεν επιτρέπει τη διακοπή της εγκυμοσύνης παρά μόνο όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας.
Στο ιρλανδικό Δίκαιο η άμβλωση θεωρείται έγκλημα που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, παρόλα αυτά από το 1992 επιτρέπεται στις γυναίκες να μεταβαίνουν σε άλλες χώρες για να προχωρήσουν σε άμβλωση. Το ιρλανδικό Σύνταγμα επιτρέπει στη θεωρία την άμβλωση, στην περίπτωση που η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο, όμως ελλείψει διευκρινίσεων, οι γιατροί δεν έχουν εγγυήσεις ότι δεν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου κι έτσι οι γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν άμβλωση στο εξωτερικό.
Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία στον ιρλανδικό νόμο που να διευκρινίζουν πότε επιτρέπεται η άμβλωση.
Η νέα νομοθεσία παρόλα αυτά μπορεί “να πάρει χρόνο”, παραδέχθηκε η Χάρνεϊ “με δεδομένο τον ευαίσθητο και περίπλοκο χαρακτήρα” του θέματος της άμβλωσης στην Ιρλανδία. “Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω να κατατίθεται ένα νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες”, υπογράμμισε η υπουργός.
Διαβάστε επίσης: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ιρλανδία