«Η Ελλάδα έσωσε την τιμή της Ευρώπης διασώζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους το 2015 στα θαλάσσια σύνορά της. Το ίδιο κάνει και η Γερμανία υποδεχόμενη 1.000.000 πρόσφυγες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Μίκαελ Ροτ στο Βερολίνο.
Ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ΕΕ να εστιάσει στους γεωπολιτικούς λόγους που έχουν προκαλέσει την έκρηξη του προσφυγικού φαινομένου, λέγοντας πως «αυτό που συμβαίνει και ο τρόπος που αντιδρά η Ευρώπη αποτελεί ένα crash test για την Ένωση».
Κομβικό χρονικό σημείο ο Φεβρουάριος
Παράλληλα έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της προς του Ευρωπαίους εταίρους της, ανακοινώνοντας πως μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις επανέλαβε πως η χώρα μας ζήτησε επίμονα το προηγούμενο διάστημα τη βοήθεια και την ενίσχυση της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, προσθέτοντας όμως πως έλαβε μέρος αυτής.
Από τη μεριά του, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ενημέρωσε τον κ. Ξυδάκη πως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα απασχολεί ιδιαιτέρως τη γερμανική κοινή γνώμη και έδωσε έμφαση στη λειτουργία του μηχανισμού μετεγκατάστασης, επισημαίνοντας πως χρειάζεται να γίνει δίκαιη και αποτελεσματική η κατανομή προς όλες της χώρες της ΕΕ καθώς και να βελτιωθεί συνολικά η διαδικασία διαχείρισης των προσφυγικών ροών.
Στη συνέχεια οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν πως το κυριότερο είναι να σταματήσει η πολεμική σύρραξη στη Συρία και ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της πρέπει να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξέφρασαν μάλιστα την πεποίθηση πως ακόμα και μια κατάπαυση του πυρός θα έστελνε ένα πρώτο θετικό μήνυμα προς τους Σύρους πολίτες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
Για τον ρόλο της Τουρκίας
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και για τον ρόλο της Τουρκίας, συμφωνώντας πως το γεγονός ότι η γειτονική χώρα προτίθεται να παρέχει άδεια εργασίας στους Σύρους πρόσφυγες αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μείωσης των προσφυγικών ροών, προσθέτοντας πως χρειάζονται να γίνουν περισσότερα. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής, ο Γερμανός υφυπουργός υποστήριξε το σχέδιο, ενώ ο κ. Ξυδάκης τόνισε την ανάγκη σεβασμού στην εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και προσεκτικού σχεδιασμού του νέου σώματος.
Το ελληνικό πρόγραμμα
Εκτός από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το ελληνικό πρόγραμμα, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια.
Ειδικότερα, ο κ. Ροτ ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, για την οποία αναγνώρισε πως αποτελεί ένα δύσκολο έργο όπως εξάλλου θα ήταν -μια ευρεία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού- δύσκολο έργο και για τη Γερμανία. Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν πως η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και πως ο ρόλος της Γερμανίας προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικός.
Τέλος, ο Γερμανός υφυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Ξυδάκη τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια καθώς και για την πιθανότητα να εξευρεθούν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα μέσα στο 2016, επισημαίνοντας πόσο θετικό θα ήταν κάτιτέτοιο τόσο για τους άμεσα εμπλεκόμενους όσο και για την Ευρώπη.
Ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ για το θέμα τα Σκόπια τόνισε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη γείτονα χώρα ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο και πως από πλευράς της η Ελλάδα επιθυμεί κοινά αποδεκτή λύση. Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο διάλογος που έχει εγκαινιαστεί ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον ομόλογό του τα Σκόπια, είναι σε θετική κατεύθυνση.
Η μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με στόχο να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις σε ζητήματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους Έλληνες ευρωβουλευτές.