Με παρέμβαση του ΤΧΣ
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στην διοικητική δομή του τραπεζικού ομίλου της Πειραιώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Eκτός ομίλου αναμένεται να βρεθεί ο μέχρι τώρα διευθύνων σύμβουλος Άνθιμος Θωμόπουλος, και αργά χθες το βράδυ επέκειτο η παραίτησή του. Προηγήθηκε η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Γιώργο Μιχελή, ο οποίος του μετέφερε, ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, την ανάγκη να παραιτηθεί για να διευκολύνει τη μετάβαση σε νέο διοικητικό σχήμα.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αναμένεται να οριστεί άμεσα και πιθανότατα θα προέρχεται από το υπάρχον στελεχικό δυναμικό της τράπεζας.
Όπως σημειώνει η Καθημερινή, εδώ και πολλές εβδομάδες επικρατεί έντονα αρνητικό κλίμα στην ανώτατη διοίκηση της Πειραιώς, που οφείλεται κυρίως στην πορεία της ανακεφαλαιοποίησης. Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που άνοιξε το βιβλίο προσφορών, ωστόσο η ανταπόκριση των επενδυτών δεν ήταν η αναμενόμενη και το βιβλίο παρέμεινε ανοιχτό για αρκετές εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι σε αυξήσεις προχώρησαν και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, τις οποίες και ολοκλήρωσαν με επιτυχία, ενώ το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς παρέμεινε ανοιχτό και έκλεισε με καθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Τελικά κατόρθωσε να καλύψει συνολικά 1,94 δισ. ευρώ των κεφαλαιακών αναγκών, που με βάση το δυσμενές σενάριο ανήλθαν σε 4,93 δισ. ευρώ, από ιδιώτες (τους υφιστάμενους πιστωτές, μέσω εθελοντικής ανταλλαγής των μετοχών τους με νέες μετοχές, και από νέους επενδυτές μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου).
Το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών που ανέρχονται σε 2,72 δισ. ευρώ (όπως προσδιορίζονται στο δυσμενές σενάριο της συνολικής αξιολόγησης του SSM) καλύφθηκε με πρόσθετη κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε από το ΤΧΣ με την έκδοση κοινών μετοχών (το 25% του συνόλου), ενώ το υπόλοιπο 75% με την έκδοση ειδικών ομολογιών (CoCos).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμπληρωματική κρατική ενίσχυση ύψους 2,72 δισ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς με βάση τροποποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Οι αλλαγές που ενέκρινε η Κομισιόν περιλαμβάνουν την εμβάθυνση της επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης της τράπεζας και την τροποποίηση ορισμένων προθεσμιών, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή της μακροοικονομικής κατάστασής της, καθώς και η δέσμευση για περαιτέρω διάθεση μη βασικών στοιχείων του ενεργητικού εκτός Ελλάδος.
Η Επιτροπή έλαβε υπόψη το γεγονός ότι οι περισσότερες δυσκολίες της Τράπεζας Πειραιώς δεν οφείλονται στην ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου, αλλά στην αβεβαιότητα και στα γεγονότα που οδήγησαν τον Αύγουστο στη συμφωνία του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.
Διαψεύδει το ΤΧΣ
Από την πλευρά του, το Ταμείο διαψεύδει ότι υπήρξε εκ μέρους αίτημα απομάκρυνσης του κ. Θωμόπουλου, διευκρινίζοντας ότι, στο πλαίσιο των διατάξεων του καταστατικού νόμου του Ταμείου και σύμφωνα με το Μνημόνιο (MoU), το ΤΧΣ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών.
Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί με την υποστήριξη διεθνούς συμβούλου αναγνωρισμένης εμπειρίας, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2016, καταλήγει το ΤΧΣ.