«Έρημη χώρα» τα δικαστήρια – Νέο συλλαλητήριο το Σάββατο από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ – Προθερμαίνουν τα τρακτέρ σε Θεσσαλία και Μακεδονία
Ρολά κατεβάζουν, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, τα δικαστήρια της χώρας, με απόφαση της ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία ελήφθη αμέσως μετά την πρωτοφανή σε συμμετοχή και δυναμικότητα πορεία του δικηγορικού κόσμου αλλά και άλλων επιστημονικών φορέων που εκδήλωσαν σε κάθε τόνο την κάθετη αντίδρασή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Αναπόφευκτα, η αποχή των δικηγορών οδηγεί σε μπλοκάρισμα της εισροής χρημάτων προς τα δημόσια ταμεία, καθώς «παγώνει» η έκδοση παραβολών, σταματάει η είσπραξη των χρηματικών προστίμων που επιβάλλουν τα δικαστήρια και οι εξαγορές των ποινών, τα χρηματικά πρόστιμα κ.λπ.
Παράλληλα, οι δικογραφίες θα αρχίσουν πάλι να στοιβάζονται στις γραμματείες των δικαστηρίων και θα αποκορυφωθεί η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης.
«Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου»
Οι δικηγόροι και όλοι οι άλλοι επιστημονικοί φορείς, όπως γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ., διατράνωσαν χθες την οξύτατη αντίθεσή τους προς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με αιχμηρά συνθήματα κατά του υπουργού Εργασίας.
Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι έδωσαν ραντεβού στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, επιστημονικοί φορείς και άλλοι κλάδοι, το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια.
Δεκάδες χιλιάδες δικηγόροι, γιατροί, , μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες παρέλυσαν το κέντρο της Αθήνας σε μια μεγαλειώδη σε όγκο, παλμό και δυναμική, συγκέντρωση έξω από τα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60). Στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και την Βουλή, όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα.
Η πορεία των επιστημόνων σταμάτησε έξω από το Υπουργείο Εργασίας, όπου οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στον υπουργό Εργασίας», «Πάμε τώρα σε αποχή, δεν έχουμε άλλη αντοχή», «Έλα πίσω στη δικηγορία, να σου πούμε πώς γράφεται η Ιστορία», «Κάτσε καλά Κατρούγκαλε», «Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου» και «Εσύ ξεχνάς το Εργολαβικό, εμείς δεν ξεχνάμε το Ασφαλιστικό».
Στη συνέχεια συνέχισαν την πορεία τους προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των δικηγόρων, υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασίλη Αλεξανδρή, επισκέφθηκε την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και της εξέφρασε τις κάθετες αντιρρήσεις του επιστημονικού κλάδου για το Ασφαλιστικό.
Της επέδωσαν μάλιστα και σχετικό ψήφισμα, ζητώντας την στήριξή της για να μην ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για το καλύτερο.
Το ψήφισμα
«Σύσσωμο το δικηγορικό σώμα απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Αντιτιθέμεθα με τη συνολική λογική του σχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου. Οι δικηγόροι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές. Η σκοπούμενη νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, αύξηση προκαταβολής φόρου, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.), συνιστά εν τοις πράγμασιν δήμευση του εισοδήματος. Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται θα οδηγήσει σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε πρόταση για το ασφαλιστικό θα έπρεπε να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη και πλήρη τεκμηρίωση, στην προκειμένη περίπτωση τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν παντελώς. Κατόπιν αυτών, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο, και να συζητήσει καλόπιστα, στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων, το ασφαλιστικό από μηδενική βάση».
Παράλληλα, όλοι οι επιστημονικοί φορείς, μετά από συνάντηση που είχαν, επεσήμαναν ότι «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».
Εξάλλου, με το επίμαχο νομοσχέδιο, τονίζουν οι φορείς, επιχειρείται εισφοροδοτική επιδρομή, που «οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας».
Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι η «κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις» και προσθέτουν ότι «οι προτάσεις της Κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες».
Νέα συνάντηση σήμερα
Πάντως, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντησή των επιστημονικών φορέων στα γραφεία του ΤΕΕ κατά την οποία οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν.
Στον «χορό» των κινητοποιήσεων και οι αγρότες
Αναβρασμός επικρατεί και στον αγροτικό κόσμο, με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων να ανακοινώνει δυναμικές κινητοποιήσεις μετά τις 20 Ιανουαρίου και τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να δηλώνουν έτοιμοι να «μείνουν στα μπλόκα για όσο χρόνο χρειαστεί».
Στη χθεσινή ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, παραγωγοί λαϊκών αγορών, αλιείς από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και κοινή συνισταμένη αποτέλεσε η έξοδός τους με τα τρακτέρ σε κομβικά σημεία της χώρας, από σήμερα, ώστε «να οδηγήσουμε σε μπλάκ άουτ τη χώρα στις 20 Ιανουαρίου».
Μπλόκα αναμένεται να στηθούν στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό, στην Καβάλα, στα τελωνεία (Κήπους και Προμαχώνα), στο Κάστρο Έυβοιας, Νίκαια και Τέμπη, ενώ στις 20 Ιανουαρίου, οι αλιείς σε Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και Βόλο, θα βγάλουν τα καϊκιά τους στα τοπικά λιμάνια.
Επιπλέον, στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica (28 Ιανουαρίου), ενώ στα σχέδιά τους είναι να κατέβουν στη συνέχεια στην Αθήνα.
Επίσης αγροτικό παναργολικό συλλαλητήριο, κατά του Ασφαλιστικού, διοργανώνει για σήμερα στις 12:30 και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, στην εθνική οδό Άργους – Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας στην Δαλαμανάρα.
Σε εγρήγορση παραμένουν και οι αγρότες -κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, με τον επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να υπογραμμίζει ότι ήδη στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται, ενώ σήμερα «βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών οι συνάδελφοι σε Λάρισα -μεταξύ άλλων Πλατύκαμπο, Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά- Τρίκαλα και Μαγνησία».