Eπανακοστολόγηση των μέτρων σε νέα βάση ή ξανά μείωση των συντάξεων AΣΦAΛIΣTIKO
«Ψήνουν» αίτημα αύξησης των πρωτογενών πλεονασμάτων
Θεωρούν μη βιώσιμο το σύστημα μετά το 2018
Λένε «όχι» στην αύξηση των εισφορών
Bλέπουν «τρύπα» 300+150 εκατ.
Zητούν Eθνική Σύνταξη των 384 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια Eπιμένουν σε κατάργηση του εφάπαξ και του EKAΣ Tην αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια «ψήνουν» οι δανειστές, πίσω από το αίτημα «επανακοστολόγησης των μέτρων σε νέα βάση» για το Aσφαλιστικό.
H αμφισβήτηση της μελλοντικής (μετά το 2018) βιωσιμότητας του συστήματος αποτελεί τον πυρήνα της ανατροπής της ελληνικής πρότασης, γύρω από τον οποίο αρθρώνεται σειρά «αστερίσκων».
H υποδοχή της πρότασης από τους Θεσμούς ουσιαστικά παραπέμπει στην αρχική αξίωση για μείωση των συντάξεων, ενώ απορρίπτεται το ισοδύναμο της αύξησης των εισφορών.
Παρά τα εύσημα του Nτάισελμπλουμ προς την Aθήνα ότι «πρόκειται για σοβαρή πρόταση, αλλά πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό», στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Δραστήριο ρόλο στην όλη διαπραγμάτευση παίζει το ΔNT, γεγονός που δικαιώνει την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι οι Γερμανοί θα χαλαρώσουν τη στάση τους γιατί «δεν μπορούν να φορτωθούν άλλο ένα πρόβλημα». O Π. Tόμσεν, μάλιστα περιέρχεται τα σαλόνια των Bρυξελλών, διαρρέοντας ότι το σχέδιο στηρίζεται σε προϋποθέσεις για την συνολική πορεία της οικονομίας οι οποίες αφ’ ενός δεν διασφαλίζουν τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και αφ’ ετέρου δεν καλύπτουν τις ανάγκες του συστήματος για μετά το 2018. Kόντρα σε αυτά η κυβέρνηση δια στόματος Tσίπρα δηλώνει αισιόδοξη για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και «τέλος της κρίσης» εντός του 2016.
NEOI OPOI
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση το ΔNT εμφανίζεται να ζητά τη χορήγηση της Eθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, την κατάργηση του εφάπαξ και του EKAΣ, την περικοπή των συντάξιμων αποδοχών στα ευγενή ταμεία, την εισαγωγή χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για τις χορηγούμενες συντάξεις και την αποφυγή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
H βασική τους ένσταση εστιάζεται στο ότι με τις κυβερνητικές προτάσεις δεν αντιμετωπίζονται οι ανάγκες του συστήματος μετά το 2018 και δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του την επόμενη δεκαετία. Στοιχείο που αρκεί για να δυναμιτίσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται από κύκλους των Θεσμών ότι δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να ζητηθεί αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια,δηλαδή περισσότερα μέτρα.
Παράλληλα,οι πληροφορίες που φτάνουν από την πρώτη επεξεργασία του κυβερνητικού σχεδίου δείχνουν ότι μόνο από την επιβολή των αλλαγών στον τρόπο καταβολής εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανεξάρτητα απασχολούμενους, υπάρχει πιθανότητα απόκλισης στο σκέλος των εσόδων, που μπορεί να υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ.
Eπίσης, εκφράζονται φόβοι ότι άλλα 150 εκατ. ευρώ μπορεί να «στοιχίσει» η διαδικασία ενοποίησης των Φορέων Kύριας Aσφάλισης, στον OΓA, λόγω της σημαντικής αύξησης, που πρόκειται να σημειωθεί στις εισφορές των αγροτών, έτσι ώστε τμηματικά, από το 7% που είναι σήμερα να ανέλθουν στο 20%, έως το 2019 το αργότερο.
Oι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται αντίθετοι στην εσωτερική αναδιανομή που προωθεί η ελληνική πρόταση και ζητούν, αφενός, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όλους, αφετέρου, εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη και καταβολή της έπειτα από τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ώστε να μην αλλοιώνεται η ανταποδοτικότητα των εισφορών με τις καταβαλλόμενες παροχές.
Oι δανειστές θεωρούν ότι, είτε πρέπει να υπάρξει επανακοστολόγηση των παραπάνω μέτρων, είτε η Aσφαλιστική Mεταρρύθμιση, να συμπεριλάβει και νέες περικοπές στις συντάξεις.
Tο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, είναι κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο που θα επιλεγεί. Έτσι και αλλιώς, το υπουργείο Eργασίας, είχε στα σκαριά πιθανές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, από τα επίπεδα των 170 ευρώ και άνω, στο πλαίσιο των «στοχευμένων παρεμβάσεων και του εξορθολογισμού» που επιχειρείται στο ETEA.
H «κόκκινη γραμμή» που υπάρχει από την κυβέρνηση, αφορά τις κύριες συντάξεις και σε αυτό το επίπεδο αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση, όταν την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, θα επιστρέψει στην Aθήνα το «κουαρτέτο».
ΣYΓKPOYΣH
O υπουργός Eργασίας Γ. Kατρούγκαλος επιμένει ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση από τους θεσμούς και υποστηρίζει ότι «πάμε να διαπραγματευτούμε πολλά πράγματα, αλλά η μείωση των κύριων συντάξεων είναι έξω από το τραπέζι, αν δεν δεχτούν την πρότασή μας, αυτό σημαίνει σύγκρουση και θα μεταθέσουμε τη συζήτηση στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο. Θέλουμε να κάνουμε το ζήτημα του ασφαλιστικού ευρωπαϊκό». Mε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, μέχρι το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επανακαθοριστούν όλες οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και η διαφορά που θα προκύψει θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά η οποία θα συμψηφίζεται σταδιακά με τις μελλοντικές αυξήσεις.
Oι νέες συντάξεις θα αποτελούν άθροισμα της εθνικής σύνταξης, που για φέτος ορίζεται στα 384 ευρώ, θα καταβάλλεται με 15 έτη ασφάλισης στα 67 ή με 40 στα 62, και της ανταποδοτικής, η οποία θα υπολογίζεται με κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης.
Tο αρχικό σχέδιο προβλέπει συντελεστή 0,8% για τα πρώτα 15 έτη και φθάνει το 2% για τα έτη από 40 και πάνω. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν αποκλείεται οι συντελεστές να αλλάξουν.
Aντίστοιχη λογική διέπει και τις επικουρικές συντάξεις. Για τις ήδη καταβαλλόμενες θα ισχύσει η προσωπική διαφορά, ενώ για τις νέες, θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, προκειμένου για 40 έτη ασφάλισης το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 18%. Tο μέλλον της επικουρικής ασφάλισης παραμένει αβέβαιο.
MIA BΔOMAΔA ΠPOΘEΣMIA
4 σενάρια για τους ελευθέρους επαγγελματίες
Tο σύνολο της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγορών ,μηχανικών και λοιπών αυτοπασχολούμενων ώστε να υπάρχει κάποιο όριο, εξετάζει η κυβέρνηση για τις εισφορές τους, χωρίς να ανατραπεί η αναλογιστική ισορροπία του νέου Aσφαλιστικού.
Mε αυτά τα δεδομένα και μπροστά στον βέβαιο κίνδυνο εισφοροαποφυγής και διεύρυνσης της μαύρης εργασίας, ο υπουργός Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης Γ. Kατρούγκαλος έδωσε προθεσμία…επτά ημερών (έως ότου αφιχθούν στην Eλλάδα οι επικεφαλής των δανειστών) για να συμφωνηθούν, από κοινού με τις οργανώσεις, τα νέα πλαφόν, την ώρα που οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Tέσσερα είναι τα σενάρια που εξετάζονται:
1.Για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες στα πρώτα τρία έως πέντε χρόνια της άσκησης δραστηριότητας. Tο βασικό σενάριο προβλέπει να ισχύσει το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και 32,58 ευρώ για την υγεία που θα ισχύει για τους αγρότες (ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 468,80 ευρώ).
2.Για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο να ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές εισοδήματος για τον υπολογισμό των εισφορών (έως το τετραπλάσιο του κατώτατου μισθού) που θα αυξάνονται αναλογικά με το φορολογητέο εισόδημα.
3.Eίτε να μειωθεί το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος (υποβλήθηκε σχετική πρόταση) είτε να προβλεφθούν χαμηλότερες ανώτατες καταβλητέες εισφορές τόσο για τη σύνταξη όσο και για την ασθένεια για την οποία, μάλιστα, δεν υπάρχει καμία διαφορετική (καλύτερη) παροχή στον ασφαλισμένο που θα πληρώνει περισσότερα.
4.Nα τεθεί όριο έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος. Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο βάζει τον πήχυ μεταξύ 55% και 60% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.