Τους ελάχιστους όρους απασχόλησης και αμοιβών, μειώσεις αποδοχών σε υψηλόμισθους, ίσως ακόμα και απολύσεις όπου κριθεί αυτό αναγκαίο, θέτει ως βάσεις το υπουργείο Οικονομικών.
Μετά από διαγωνισμό, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ ανέλαβε να εκπονήσει η αμερικάνικη εταιρεία «Accenture», έναντι αμοιβής 67.650 ευρώ (μόλις). Η μελέτη θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 31 Μαΐου, αλλά να είναι και γραμμένη στην αγγλική γλώσσα (!) προφανώς για να παραδοθεί και να την μελετήσουν και οι ξένοι ελεγκτές της Τρόικα.
Με στόχο και βασική αρχή την εξοικονόμηση κόστους και δημιουργία πρόσθετων εσόδων μέχρι το 2014, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στην μελετητική εταιρεία να καταρτίσει ένα πλήρες σχέδιο, που θα επικεντρώνεται σε “4” βασικές δράσεις:
«Δημιουργία ισχυρού περιβάλλοντος για την εφαρμογή των μέτρων από τους οργανισμούς»: θα θέτει δηλαδή ουσιαστικά όρους ιδιωτικού τομέα και κριτήρια ανταγωνιστικότητας, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και σύστημα παροχής (ελαστικών) αμοιβών, με βάση πριμ και συστήματα αξιολόγησης της απόδοσης ενός εκάστου τομέα ή και υπαλλήλου.
Μέτρα αύξησης εσόδων, που συνδέονται με τη τιμολογιακή πολιτική, αλλά και με τη μείωση του λειτουργικού κόστους ή κλείσιμο μονάδων, συγχωνεύσεις υπηρεσιών κ.λπ. Θα θέτει και νέο πλαίσιο στελέχωσης και μέτρηση κόστους προσωπικού ανά έτος, που ενδεχομένως να ανατρέψει τα συστήματα μισθολογικής και ιεραρχικής εξέλιξης που υφίστανται στις ΔΕΚΟ.
3. Σύνδεση της Ωφέλειας με το κόστος στον προϋπολογισμό: θα τίθενται ιεράρχηση και πλαφόν δαπανών ανά τομέα, βάζοντας φρένο στις απαιτήσεις των ΔΕΚΟ για επιχορηγήσεις από το κράτος, ενώ θα μπαίνει και στόχος για τα έσοδα που μπορεί να έχει το δημόσιο από τα μερίσματα Επιχειρήσεων.
4. Χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων για την εφαρμογή των νέων θεσμικών ρυθμίσεων, για τους χρόνους υλοποίησης των αναγκαίων ενεργειών και προσδιορισμό των αναμενόμενων οικονομικών ωφελειών ανά επιχείρηση. Θα τίθεται και μηχανισμός παρακολούθησης των αποτελεσμάτων υλοποίησης, καθώς και προγραμματισμός μελλοντικών ενεργειών, τον οποίο θα προτείνει η μελέτη που θα εκπονήσει η ιδιωτική εταιρεία.
Μέρος του έργου της αναδόχου εταιρίας είναι και σύγκριση της επίδοσης κάθε ΔΕΚΟ ξεχωριστά και όλων μαζί, με βάση δείκτες από αναγνωρισμένους διεθνώς οργανισμούς (ΟΟΣΑ κλπ), ενώ θα πρέπει να εκτιμήσει και τις ωφέλειες από τα μέτρα ανά έτος, τις επιπτώσεις σε έσοδα και δαπάνες του προϋπολογισμού κλπ.