Πάνω από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα χαθούν μέχρι το 2020 εξαιτίας των εξελίξεων στους τομείς γενετικής, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής καθώς και άλλων τεχνολογικών εφευρέσεων, εκτιμά σε έρευνά του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum).
Συγκεκριμένα, η έρευνα εκτιμά ότι περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν και 2 εκατομμύρια θα δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών αλλαγών που συντελούνται σε 15 αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές.
Σημειώνεται ότι τα ευρήματα προέκυψαν από έρευνα σε 15 οικονομίες που απασχολούν περί τους 1,9 δισεκατομμύρια εργαζόμενους ή περίπου το 65% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Είναι ενδεικτικό ότι έχουν εκδοθεί ήδη βιβλία που μιλούν για τη δεύτερη επανάσταση των μηχανών και την άνοδο των ρομπότ, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Andy Haldane έχει προειδοποιήσει ότι οι εκατομμύρια θέσεις που κινδυνεύουν από τον αυτοματισμό εγείρουν σημαντικά προβλήματα που οι αξιωματούχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν.
Για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο –τεχνολογικές αλλαγές που συνοδεύονται από έλλειμμα ταλέντων, μαζική ανεργία και ολοένα αυξανόμενη ανισότητα- είναι κρίσιμη η αναθεώρηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων του σήμερα, εκτιμούν οι συντάκτες της μελέτης. Είναι αδύνατο να ξεπεραστεί αυτή η σύγχρονη τεχνολογική επανάσταση περιμένοντας από το εργατικό δυναμικό της επόμενης γενιάς να είναι καλύτερα προετοιμασμένο.
Ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν
Οι θέσεις εργασίας σε διοίκηση και γραφεία θα αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των απωλειών, ενώ θα καταγραφεί αύξηση στους τομείς της πληροφορικής, των μαθηματικών, της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής. Δυσανάλογα σε σχέση με τους άνδρες, θα επηρεαστούν οι γυναίκες λόγω της περιορισμένης δραστηριοποίησής τους σε τομείς όπως η τεχνολογία, η μηχανολογία και τα μαθηματικά.
Μεταξύ των χωρών που καλύπτονται από την έρευνα είναι οι Βραζιλία, Αυστραλία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία Ινδία, Ιταλία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ.
Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι είναι «κρίσιμης σημασίας οι επιχειρήσεις να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην μετεκπαίδευση του τρέχοντος εργατικού δυναμικού τους, οι εργαζόμενοι να υιοθετήσουν μία θετική προσέγγιση στη δια βίου μάθηση και οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ενίσχυση αυτών των προσπαθειών».