Λιγοστές είναι οι ελπίδες ανάτασης του εγχώριου τουρισμού τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα αναφορές των εκπροσώπων του κλάδου, ανά την Ελλάδα.
Η οικονομική κρίση και η κακή ψυχολογία του Έλληνα καταναλωτή έχουν αλλάξει τις συνήθειες των Ελλήνων τουριστών και πλέον οι διακοπές του Πάσχα, όπως τονίζεται, έχουν μετατραπεί σε διήμερες και τριήμερες αποδράσεις κοντινών αποστάσεων, με άμεση συνέπεια τη συρρίκνωση των εσόδων της τουριστικής βιομηχανίας.
Μάλιστα, στο Πάσχα έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους για ανάκαμψη των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα από το πρόωρο άνοιγμα των τουριστικών τους μονάδων.
Κρήτη
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση υψηλές πληρότητες πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων (Costa Navarino 85% πληρότητα από Έλληνες) δεν αντιπροσωπεύουν την εικόνα που επικρατεί στις περιοχές της Ελλάδας. Εστιάζοντας στην Κρήτη, όπου υποδέχεται και το μεγαλύτερο όγκο των Ελλήνων εκδρομέων, η κατάσταση είναι πολύ υποτονική σε σχέση με τις άλλες χρονιές, όπως τόνισε. Το Ηράκλειο με τον Άγιο Νικόλαο κινούνται καλύτερα σε σχέση με τα Χανιά και το Ρέθυμνο, κυρίως όμως από τις ελεύσεις αλλοδαπών τουρισμών και όχι από το εγχώριο τουριστικό ρεύμα. Οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά, δήλωσε με νόημα ο Κρητικός ξενοδόχος, που όμως δεν χάνει την αισιοδοξία του για την συνολική εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2010 πανελλαδικά.
Κέρκυρα, Πήλιο, Ζαγοροχώρια, Καρπενήσι
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων (Hatta) Γιώργος Τελώνης, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι κρατήσεις μέχρι σήμερα είναι μουδιασμένες και ακόμα και μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή οι τουριστικοί πράκτορες θα αναμένουν από τους Έλληνες να οργανώσουν τους διακοπές τους, που πλέον αυτές περιορίζονται σε διήμερα και τριήμερα. Αναφερόμενος στις τιμές των τουριστικών πακέτων τόνισε ότι αυτές αν και είναι δελεαστικές δεν τυγχάνουν της αποδοχής που θα περίμενε κανείς. Κατά τον κύριο Τελώνη, οι περιοχές που κινούνται ανοδικά την περίοδο του Πάσχα είναι η Κέρκυρα, το Πήλιο και τα Ζαγοροχώρια.
Μιλώντας με την αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Μερόπη Γιαμμάκου, τόνισε ότι πλέον ο Έλληνας τουρίστας εκδράμει διήμερα και η κίνηση την περίοδο του Πάσχα δεν αναμένεται να φτάσει τα μεγέθη του παρελθόντος, αν και οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ με πρωϊνό. Ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσβαση των Ελλήνων στο Πήλιο, είναι οι υψηλές τιμές των καυσίμων, όπως αναφέρει η κ. Γιαμμάκου. Απάντηση στην οικονομική κρίση οι ξενοδόχοι στο Καρπενήσι έχουν ανακοινώσει εκπτώσεις 50% στα τουριστικά τους πακέτα, ευελπιστώντας, όπως αναφέρει στο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παναγιώτης Ματζούφας, να προσελκύσουν τον Έλληνα της τελευταίας στιγμής.
Μακεδονία
Υποτονικά, εξάλλου, παραμένουν και οι κρατήσεις στη περιοχή της βόρειας Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Μαντούση, να σημειώνει στο ότι οι εγχώριοι προορισμοί της ευρύτερης περιοχής κινούνται με πτώση που φτάνουν και το 40%.
Κεφαλονιά
Στον αντίποδα το νησί της Κεφαλονιάς, μπορεί να σημειώνει μια μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι των κρατήσεων το Πάσχα, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, Σπύρο Γαλιατσάτο, “ναι μεν έχουμε περισσότερο κόσμο, ωστόσο οι διανυκτερεύσεις είναι λιγότερες με άμεση συνέπεια την απώλεια εσόδων”.
Αθήνα
Στην Αθήνα, την πύλη εισόδου για τους αλλοδαπούς τουρίστες, η κατάσταση μπορεί να είναι οριακά καλύτερη από πέρυσι, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής, Γιάννης Ρέτσος, ωστόσο αυτό δεν αποδεικνύει και ανάκαμψη του προορισμού της Αθήνας, καθώς πέρυσι η πρωτεύουσα βίωνε μια λαίλαπα γεγονότων, που κάθε άλλο ελκυστική ήταν. Με τις τιμές να είναι πολύ χαμηλές στα ξενοδοχεία της Αθήνας οι πληρότητες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ξενοδόχων. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΞΑΑ αναφέρουν τα εξής:
Τη στιγμή που τα πεντάστερα με τα τετράστερα ξενοδοχεία σημείωσαν άνοδο στις πληρότητες τους, τα δυάστερα και τα τριάστερα ακολουθούσαν την αντίθετη πορεία για το μήνα Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα τα μεν πεντάστερα σημείωσαν άνοδο 11,2% φτάνοντας το 50% στις πληρότητες τους, τα δε τετράστερα άνοδο 11,4% και πληρότητες 62%. Στον αντίποδα τα δυάστερα και τα τριάστερα έκλεισαν το Φεβρουάριο με πτώση 10,5% φτάνοντας τις πληρότητες στο 53,8%.