Έχασαν 11 δισ. δολάρια στις πρώτες 10 συνεδριάσεις του έτους
Οι Ρώσοι ολιγάρχες εμφανίστηκαν από το πουθενά και συσσώρευσαν αδιανόητα πλούτη, αλλά τώρα φαίνεται ότι η εποχή τους τελειώνει, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αλλά και το ρωσικό ρούβλι καταρρέουν, προκαλώντας στους περισσότερους εξ αυτών τεράστιες ζημιές.
Οι υπερ-πλούσιοι της Ρωσίας έχασαν περισσότερα από 11 δισ. δολάρια μόλις στις 10 πρώτες συνεδριάσεις του έτους, καθώς οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν ακόμα και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι και η ρωσική οικονομία νιώθει έντονα τις συνέπειες.
Ο Roman Abramovich, που έβγαλε δισεκατομμύρια από την πώληση του πετρελαϊκού γίγαντα Sibneft και είναι ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, έχει χάσει 820 εκατ. δολάρια μέχρι στιγμής μέσα στο 2016. Ο Alisher Usmanov, ο μεγιστάνας του χάλυβα που έχει στην ιδιοκτησία του το ένα τρίτο της Arsenal, υπολογίζεται ότι έχει ήδη χάσει 910 εκατ. δολάρια.
Η αλήθεια είναι ότι το παγκόσμιο χρηματιστηριακό sell off που ξέσπασε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της νέας χρονιάς έχει υπάρξει ζημιογόνο για τους δισεκατομμυριούχους όλου του κόσμου, αλλά είναι ιδιαίτερα επώδυνο για τους πιο πλούσιους Ρώσους.
Ο Vladimir Potanin, που έγινε ένας από τους πλουσιότερους στη χώρα του μέσω της δραστηριοποίησής του στον κλάδο των ορυχείων, εμφανίζει ζημιές 1,3 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα η περιουσία του να συρρικνώνεται στα 13,3 δισ. δολάρια. Ο Leonid Mikhelson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρεας φυσικού αερίου Novatek, έχει χάσει 1,5 δισ. δολάρια, και πλέον υπολογίζεται ότι «αξίζει» 11,5 δισ. δολάρια.
Συνολικά, οι 13 πλουσιότεροι Ρώσοι, που διαθέτουν συνολικό πλούτο 130 δισ. δολαρίων, έχουν χάσει έως και 11,1 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον Bloomberg billionaires index.
Είναι μάλλον μια ειρωνεία της τύχης όταν το νέο χρήμα της Ρωσίας βρίσκεται μπροστά στο αιώνιο πρόβλημα εκείνων που μπορεί να έχουν άφθονα περιουσιακά στοιχεία αλλά είναι φτωχοί σε εισοδήματα. Με δεδομένο το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό στη Ρωσία και τους σκοτεινούς διαδρόμους της εξουσίας του προέδρου Putin, πολλοί ολιγάρχες έχουν επιλέξει να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός της χώρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν μια μεγάλη αύξηση τιμών σε αγορές της πολυτέλειας, είτε πρόκειται για τα πιο ακριβά ακίνητα του Λονδίνου, τους πίνακες-τρόπαια ή τα σκάφη.
Σήμερα, λοιπόν, οι Ρώσοι ολιγάρχες μπορεί να έχουν στην ιδιοκτησία τους πολυτελή σπίτια, σκάφη, ιδιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα ή ακόμα και ομάδες ποδοσφαίρου, όμως όχι μόνο δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα από αυτά, αλλά είναι και αναγκασμένοι να δαπανούν τεράστια ποσά για να τα συντηρούν.
Εάν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος Ρώσος δισεκατομμυριούχος ξοδεύει κυρίως δολάρια και στερλίνες, αλλά εισπράττει (κατά βάση τα μερίσματα των επιχειρήσεών του) μόνο ρούβλια, την ώρα που το ρωσικό νόμισμα έχει καταρρεύσει, αντιλαμβάνεται ότι η δύσκολη θέση αυτών των ολιγαρχών γίνεται ακόμα χειρότερη.
Το παράδειγμα του Roman Abramovich θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό, ίσως γιατί ο ιδιοκτήτης της Chelsea άφησε πίσω του τη Ρωσία για να γίνει μόνιμος κάτοικος Λονδίνου. Ο συγκεκριμένος δισεκατομμυριούχος πούλησε το ποσοστό του στην Rusal αντί 3 δισ. δολαρίων το 2003 και έβγαλε περίπου 10 δισ. δολάρια από την πώληση της Sibneft στην κρατική Gazprom, δύο χρόνια αργότερα.
Πέραν αυτών, υπολογίζεται ότι έχει βγάλει 5 δισ. δολάρια από μερίσματα και πωλήσεις άλλων επιχειρηματικών ποσοστών του.
Παρότι όλες οι επιχειρηματικές του συμμετοχές του φέρνουν ζημιές, τα χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του πηγαίνει καλύτερα, γιατί εκεί ο επιχειρηματίας έχει κάνει διασπορά κινδύνου.