Μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για βιομηχανίες και βιοτεχνίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης εισηγείται προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με σημερινή της απόφαση, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ οι μειώσεις θα ισχύσουν για όλους τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από 1ης Ιουνίου και μετά, ανεξαρτήτως περιόδου κατανάλωσης.
Ειδικότερα, η εισήγηση της ρυθμιστικής αρχής προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην αύξηση του τιμολογίου που ισχύει στις περιπτώσεις χαμηλής δραστηριότητας της επιχείρησης, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε στη φύση του αντικειμένου είτε στην οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε υπολειτουργία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του τιμολογίου στις επιχειρήσεις αυτές, όταν ο συντελεστής χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων είναι χαμηλός, το τιμολόγιο αυξάνεται. Το αποτέλεσμα, όπως διαπιστώθηκε, είναι να επιβαρύνονται επιχειρήσεις που λειτουργούν πενθήμερο – 8ωρο ή και λιγότερο.
Η ΡΑΕ έγινε αποδέκτης καταγγελιών από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν περιπτώσεις τέτοιων επιχειρήσεων που τα τιμολόγια αυξήθηκαν εφέτος μέχρι 30 % (τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου) ενώ ήδη το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος είχε αυξηθεί πέρυσι λόγω επιβολής ΕΦΚ, αύξησης του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών, κ.α.
Επίσης, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ανέφερε ότι ενώ το μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ από τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών μέσης τάσης είναι 76,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την εφαρμογή των νέων τιμολογίων διαπιστώνεται ότι το μέσο έσοδο κυμαίνεται από 77,4 έως 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα. “Θεωρούμε ότι η νέα δομή του τιμολογίου μέσης τάσης ουσιαστικά τιμωρεί τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με χαμηλό συντελεστή χρησιμοποίησης παρά το γεγονός πως αυτό δεν είναι απόρροια πλημμελούς διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας”, τόνιζε συγκεκριμένα η Ένωση.