Σε σημαντικές αποφάσεις κατέληξαν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπένζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της πρώτης τριμερής συνάντηση Κορυφής ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ.
Έδωσαν έμφαση στα θέματα της ενέργειας και αποφάσισαν τη σύσταση μιας κοινής Επιτροπής από στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας των τριών χωρών καθώς και ειδικούς εμπειρογνώμονες, η οποία θα εξετάσει τους τρόπους για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται στο προσκήνιο τόσο το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού υγροποίησης (LNG) του φυσικού αερίου στην Κύπρο, όσο και η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Κύπρο με την Κρήτη, ώστε να διοχετεύεται μέσω του ελληνικού συστήματος στην Ευρώπη.
Το ενδεχόμενο υλοποίησης των δύο ανωτέρω έργων είχε υποβαθμιστεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο εξ’ αιτίας του κόστους τους αλλά και της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου και αερίου. Ωστόσο οι ηγέτες συμφώνησαν στις αναμεταξύ τους συνομιλίες, ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι θα γίνουν και νέες ανακαλύψεις τόσο από το Ισραήλ, όσο και από την Κύπρο.
Στο ενεργειακό πεδίο επίσης ανήκει η συμφωνία για την επιτάχυνση της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, η οποία βρίσκεται ήδη στη φάση της υλοποίησης με στόχο ως το 2019 να υπάρξει σύνδεση Ισραήλ και Κύπρου και μέχρι το 2022 της Κύπρου με την Κρήτη.
Τις ανακοινώσεις για τις συμφωνίες στο ενεργειακό πεδίο τις έκανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, κ. Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε αυτήν την πρώτη συνάντηση κορυφής Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ «ιστορική».
Ο κ. Τσίπρας στην παρέμβασή του τόνισε πως η χώρα θα παίξει τον ρόλο της «ενεργειακής γέφυρας» ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ και πως «δεν περιορίστηκαν στη συζήτηση αλλά στην άμεση υλοποίηση δράσεων για σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής εξειδικευμένης στα ενεργειακά». Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε και για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η λύση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει αναχρονιστικές πρόνοιες και θα πρέπει να είναι «χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές» όπως ανέφερε.
Κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη ο Πρωθυπουργός εξήρε τη σημασία της συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή και είπε ότι θα δημιουργήσει ένα θετικό παράδειγμα, σημειώνοντας ότι «δεν στρέφεται εναντίον τρίτων», ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες στους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο στις δηλώσεις του για ευρύτερη συνεργασία των τριών χωρών με απώτερο στόχο την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Στις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας εστίασε τέλος και ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της τριμερούς επιτροπής «είναι να διερευνηθούν οι τρόποι για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο καλώδιο ηλεκτροδότησης, σημειώνοντας ότι θα ποντισθεί πρώτα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και αργότερα θα επεκταθεί και στην Ελλάδα. Είπε τέλος ότι στη σύνοδο συζητήθηκαν και θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Ευελπιστούμε ότι η τριμερής συνεργασία θα φέρει πρόοδο όχι μόνο σε εμάς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε ο κ. Νετανιάχου.