Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις και τις προτάσεις του νέου Δ.Σ. της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), πραγματοποιήθηκε χθες, 28 Ιανουαρίου 2016, συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, του γενικού γραμματέα Γιώργου Καρανίκα, των αντιπροέδρων Νίκου Μπόνη και Κωνσταντίνου Μουζακίτη και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Χρήστου Μπλουγούρα.
Ειδικότερα, τα μέλη του Προεδρείου της ΕΣΕΕ ευχήθηκαν στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη καλή επιτυχία στα νέα θεσμικά του καθήκοντα και αναφέρθηκαν στις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με αφορμή την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, κατέθεσαν υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις του Ινστιτούτου ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το φορολογικό, τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως επίσης και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη της ΕΣΕΕ για την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ορίζοντα το 2020.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η έλλειψη ρευστότητας, το φορολογικό και η γραφειοκρατία, πλήττουν τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλείται από την πολιτική αβεβαιότητα που διατηρούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης. Χωρίς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να προσελκυθούν ξένες επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στη χώρα μας, σημείωσε.
Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση υφίσταται τις συνέπειες του γεγονότος, ότι υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει και ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτήν την τακτική, αλλά θα πολιτευθεί με διαφορετική φιλοσοφία, λέγοντας αλήθειες, παραπέμποντας στην ομιλία του στη Βουλή για το Ασφαλιστικό.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα του εμπορίου, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις αδικίες και τις ανισορροπίες που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό σχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση και ζητήσαμε να στηριχθούν οι 10 προτάσεις της ΕΣΕΕ που μπορούν να λειτουργήσουν ως ισοδύναμα στις νέες υπερβολικές επιβαρύνσεις. Η στήριξη των υγιών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι γνώστης της πραγματικής οικονομίας. Ελπίζουμε, λοιπόν, σε μια γόνιμη συνεργασία με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τους μικρομεσαίους της αγοράς.
Ο μόνος δρόμος εξόδου από το αδιέξοδο είναι η συγκρότηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής με άξονα τις ΜμΕ που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για δημιουργία νέου χρήματος και νέων θέσεων εργασίας. Όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισαν αντίστοιχα δημοσιονομικά προβλήματα με αυτά της Ελλάδας, σήμερα δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυση και ανάπτυξη των ΜμΕ για τη νέα προγραμματική περίοδο. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα παλεύει να σταθεί όρθια με λύσεις “έκτακτης ανάγκης” που υπονομεύουν την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το ελληνικό εμπόριο παρά τις σοβαρές απώλειες σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έδειξε εντυπωσιακή αντοχή και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και όχι να τιμωρηθεί. Ειδικά όσον αφορά στο ασφαλιστικό, που αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα, ελπίζουμε να εισακουστούν οι διορθωτικές παρεμβάσεις μας και να επικρατήσει η λογική».