Η επιστολή που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ και με την οποία ζητά την αποστολή κοινών αστυνομικών δυνάμεων από χώρες της ΕΕ στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα ήταν από το θέματα που συζητήθηκαν ποικιλοτρόπως τις περασμένες ημέρες.
Σε συνάρτηση με τις δηλώσεις ης αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ –Λάιτνερ ότι οι δύο αξιωματούχοι έδειξαν έμμεσα το δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Τσεράρ επιχειρηματολογεί υπέρ της εφαρμογής της αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν :
«Το να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση στα Ελληνο-«μακεδονικά» σύνορα, όπως προτάθηκε από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, σημαίνει, ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσουν τα σύνορα εντός Σένγκεν (Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Γερμανία).
Η ανακοίνωση μπορεί να καταλήγει επισημαίνοντας ότι «αυτή η δεύτερη γραμμή άμυνας εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν θα γίνουν σεβαστές προηγούμενες δεσμεύσεις να στηριχτεί η Ελλάδα», όμως και πάλι η διατύπωση είναι τέτοια που επιτρέπει συνειρμούς ότι η χώρα μας δεν σχετίζεται με τη ζώνη Σένγκεν.
Τα της πρωτοβουλίας του, δηλαδή την ανακοίνωση της κυβέρνησης, φρόντισε να δημοσιοποιήσει με tweet του ο ίδιος ο Σλοβένος πρωθυπουργός
Το mail Διάβημα του Σπύρου Πρίφτη στην Πρεσβεία της Σλοβενίας
Μετά από το τσουνάμι που προκλήθηκε ένας Έλληνας, ο Σπύρος Πρίφτης απευθύνθηκε στην πρεσβεία της Σλοβενίας προκειμένου να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι θέσεις της μετά από την επιστολή του Πρωθυπουργού της χώρας.
Το mail που έστειλε έχει ως εξής:
«Παρακαλώ την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελλάδα, να απαντήσει, (αν) κατά πόσο ευσταθούν οι δημοσιεύσεις «ότι ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ, απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του στην ΕΕ, ζητώντας «άμεση βοήθεια» προς την ΠΓΔΜ, για να σταματήσει η ροή των παράνομων μεταναστών από τα σύνορα Ελλαδας-ΠΓΔΜ. Μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης της Σλοβενίας, είναι ενάντια στην Ελλάδα, και δεν αντανακλά το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας την παρασκευή ισχυρίστηκε ότι η πρόταση της, θα έδινε τέλος στους συνοριακούς ελέγχους στο εσωτερικό της Σένγκεν, και ανέφερε ότι αυτό έχει ήδη τη σθεναρή υποστήριξη των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας και την Πολωνίας, ενώ «θετικές ενδείξεις» έχουν έρθει και από τις Βρυξέλλες. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα δέχεται μεγάλη εισροή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, και παρά τη μικρή δύναμη της Frontex στα νησιά του Αιγαίου δεν υπάρχει βελτίωση, και συνεχίζεται η εισροή λαθρομεταναστών που προέρχονται από την Τουρκία.
Δυστυχώς, η πρότασή σας, θα ήταν πιο σωστή, αν ζητηθεί μια ευρωπαϊκή βοήθεια στα ελληνοτουρκικά σύνορα και όχι στα Ελληνο-σκοπιανα σύνορα!
Αυτή η πρόταση φυλακίζει χιλιάδες των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει την Τουρκία!
Μια ελληνική έξοδος από τη Συνθήκη του Σένγκεν δεν θα ευνοήσει σε τίποτα την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η πράξη αυτή, θα φέρει σε υποβάθμιση της καλες σχέσης Ελλάδας Σλοβενίας!
Ευχαριστώ :
Σπύρος Πρίφτης»
Η απάντηση της Πρεσβείας της Σλοβενείας
Αγαπητέ κ Πρίφτη,
Σας ευχαριστώ για το email σας.
Σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ, προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την κρίση των προσφύγων.
Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ, αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι κάτω από τεράστια πίεση. Η Σλοβενία το καταλαβαίνει αυτό και εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού της.
Η Σλοβενία πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες σε ολόκληρη την αλυσίδα, και κάλεσε τους εταίρους της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα προκειμένου να συμβάλει με επιτυχία το μερίδιό της στην επίλυση της τρέχουσας κατάστασης ,και να εφαρμόσουν πλήρως τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα.Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ, τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να τις παρασχεθεί κάθε βοήθεια στην ταχεία επιστροφή των μεταναστών, οι οποίοι σαφώς δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Για να μειωθουν οι παρανομες διελευσεις κατά μήκος των συνόρων,χρειαζεται μια συνεπής εφαρμογή των ήδη εγκριθέντων μέτρων, που έχουν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο (ΕΕ),και θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία, ιδίως, στα σύνορα Ελλάδα-Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου μιας αποτελεσματικής ακτοφυλακής που να αποτελείται από μέλη που προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ, παρουσίασε την πρωτοβουλία να εισαγάγει μεγαλύτερο έλεγχο της εισροής μεταναστών, στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ-Ελλάδας, για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση.
Μέχρι και τωρα, αρκετές χιλιάδες μετανάστες εισέρχονται στην Σλοβενία κάθε μέρα,και η εισροή αναμένεται να αυξηθεί την άνοιξη. Επειδή το ζήτημα των μεταναστών που επιστρέφουν, επίσης, σε χώρες κατά μήκος της δυτικής βαλκανικής οδού, συνεχίζει να εξελίσσεται, υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος των διμερών ζητημάτων και συγκρούσεων που αναπτύσσεται μεταξύ χωρών κατά μήκος της διαδρομής, γι ‘αυτό είναι σημαντικό για μια ενωμένη απάντηση της Ευρώπης στις προκλήσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση.
Η Σλοβενία είναι ένας εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας, και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο κρίσιμες χώρες στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Σλοβένο Πρωθυπουργό, θα πρέπει να βοηθήσουμε να πραγματοποιήσει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα για τον έλεγχο της κατάστασης.
Ειλικρινά,
Anita Pipan
Πρεσβευτής