Ρευστοποιήσεις θέσεων και στροφή στα μετρητά για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια
Σήμα άτακτης οπισθοχώρησης δίνουν στους πελάτες τους κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι, καθώς το φετινό ξεκίνημα της χρονιάς ήταν το χειρότερο όλων των εποχών για τη Wall Street και οι ανησυχίες για την Κίνα δεν επιτρέπουν στις αγορές να πάρουν ανάσα.
Τόσο η Royal Bank of Scotland όσο και η Societe Generale βλέπουν το πετρέλαιο να πέφτει ακόμα και κάτω από τα 20 δολάρια ανά βαρέλι και δεν αποκλείουν μία μεγάλη πτώση που θα φέρει τις αμερικανικές μετοχές κατά 75% χαμηλότερα. Η JP Morgan συμβούλεψε τους πελάτες της να μην αγοράζουν μετοχές όταν η αγορά πέφτει, αλλά αντίθετα να πουλάνε όταν αυτή ανεβαίνει.
Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη. Όσο τρομακτικό και εάν ήταν το ξεκίνημα της χρονιάς, ο Russ Koesterich, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Vanguard Group, συμβουλεύει τους επενδυτές να ξεχάσουν το λεγόμενο «βαρόμετρο» του Ιανουαρίου και τις τεχνικές θεωρίες που προβλέπουν καταστροφή στα χρηματιστήρια για το υπόλοιπο του έτους. «Ήταν η χειρότερη πρώτη εβδομάδα που έχει σημειωθεί ποτέ. Αυτό είναι γεγονός. Αλλά να ισχυρίζεται κανείς ότι η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα καθορίσει το υπόλοιπο του έτους, αυτό είναι περισσότερο αστρολογία παρά επενδυτική ανάλυση», τονίζει. «Εάν πιστεύετε ότι πηγαίνουμε για ύφεση, τότε πουλήστε τα πάντα. Αλλά δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί».
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Koesterich είναι απόλυτα αισιόδοξος για την προοπτική των μετοχών. «Η περίοδος όπου κανείς μπορούσε να αγοράσει αμερικανικές μετοχές και να πάει ήσυχος για ύπνο έχει περάσει. Αυτό τελείωσε. Κανείς πρέπει να είναι τώρα πιο σβέλτος και ακριβής με τις επενδύσεις του», εξηγεί. Για αυτό και προτιμά τις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.
Άλλοι αναλυτές προτιμούν την ασφάλεια των μετρητών και συμβουλεύουν τους πελάτες τους να προχωρήσουν σε αθρόες ρευστοποιήσεις και μετά να περιμένουν να καθίσει η σκόνη, πριν να αρχίσουν να ρίχνουν τη ρευστότητά τους ξανά στις αγορές. «Αυτή τη στιγμή έχουμε το 20% των χαρτοφυλακίων μας τοποθετημένα σε μετρητά», λέει ο Jeff Saut, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Raymond James.
«Είναι ανθρώπινη η ανάγκη του επενδυτή να είναι ενεργός, αλλά κάποιος φορές, το να μην κάνει τίποτα είναι η καλύτερη στρατηγική. Εάν οι επενδυτές θέλουν να ακολουθήσουν μια σχεδιασμένη τακτική, θα είναι να περιμένουν έως ότου οι ενδείξεις για τις αγορές είναι πιο ξεκάθαρες».
Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη αβεβαιότητα των αγορών είναι η Κίνα. Και όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, η Κίνα δίνει το σήμα στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές και τα εμπορεύματα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Wall Street και οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες θα ακολουθήσουν κατ’ ανάγκη.
«Εάν η Κίνα φταρνιστεί, αυτό δεν σημαίνει ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα κρυολογήσει κατ’ ανάγκη», σημειώνει ο Ryan Larson, επικεφαλής trading μετοχών της RBC Global Asset Management, που θεωρεί τις ανησυχίες για την Κίνα σαν μια δικαιολογία για να μειώσουν τα χαρτοφυλάκια τις θέσεις τους σε όλες τις αγορές.