Να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προσφυγική κρίση καλεί ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή τονίζει ότι «η Ελλάδα οφείλει να κάνει όλα όσα της αναλογούν», τονίζοντας ότι εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση των hotspots.
Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν, ο ντε Μεζιέρ αποφεύγει να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν μου αρέσουν οι εικασίες».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός προτάσσει την ανάγκη για ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό, λέγοντας ότι τα εθνικά μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα.
«Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε στο βαθμό που είναι δυνατό το παν, προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη. Η προσφυγική κρίση είναι μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαρτάται από τον βαθμό των εκάστοτε συνεπειών για κάθε χώρα-μέλος», σημείωσε.
«Αν μια χώρα βοηθάει την Ελλάδα, αυτή είναι η Γερμανία», είπε, σε συνέχεια της συνέντευξής του έμπιστος υπουργός της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε επόμενη ερώτηση «εάν θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει λύση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε σύντομα μια ευρωπαϊκή απάντηση. Από μόνα τους τα εθνικά μέτρα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Τα εθνικά μέτρα ωστόσο, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Όλοι μας πρέπει να συνδράμουμε και όσοι επιβαρύνονται περισσότερο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όπως η Ελλάδα, δικαιούνται την υποστήριξη της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να βασίζεται σε αυτή τη συνδρομή της Ελλάδας. Και αντίστοιχα η Ελλάδα θα μπορεί τότε να βασίζεται στην Ευρώπη».
«Μια λαστιχένια βάρκα καταπλέει στη Λέσβο ,γεμάτη γυναίκες και παιδιά. Τι οφείλει να κάνει το ελληνικό ναυτικό. Να οδηγήσει τη λέμβο πίσω στα χέρια των Τούρκων διακινητών; Να βυθίσει τη βάρκα;», ρωτά ο δημοσιογράφος.
«Το ζητούμενο είναι η οργάνωση και ο καλύτερος έλεγχος των διαδικασιών. Η ΕΕ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο ρόλος της για την αισθητή και σταθερή μείωση του αριθμού των προσφύγων. Αυτό, όμως, θα είναι εφικτό μόνο αν διενεργούνται αποτελεσματικοί συνοριακοί έλεγχοι και στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο».