Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής αναλυτή του ερευνητικού οικονομικού κέντρου Evoloution Securities Gary Jenkins, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται αναγκαστικά να ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή.
Όπως αναφέρει, τα ελληνικά ομόλογα σφυροκοπούνται πλέον πιο έντονα από ποτέ, λόγω των γερμανικών σχολίων και των δηλώσεων της ελληνικής πλευράς.
Ο ίδιος συμπληρώνει πως ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης – ESM – δίνει ουσιαστικά έναν χάρτη προς την οδό της αναδιάρθρωσης του χρέους και επιμένει σε’ αυτόν, αν το χρέος δεν μπορεί να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο επίπεδο.
Όπως προσθέτει, ενώ σε πρώτη φάση μία αναδιάρθρωση χρέους από την πλευρά της Ελλάδας θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της λήξης του δανείου, ουσιαστικά η όλη ιδέα είναι το ελληνικό χρέος να επιστρέψει στα επίπεδα που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή το 60% του ΑΕΠ.
Για να γίνει αυτό, όπως εξηγεί ο Jenkins, το haircut των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 62%. Έτσι, ενώ τα 10ετή ελληνικά ομόλογα έχουν πέσει σημαντικά πια και έχουν πλέον απόδοση στο 13% για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το γεγονός παραμένει πως… μαθηματικά, στην τιμή του 64,6 που είναι σήμερα, έχουν ακόμη τεράστιο περιθώριο πτώσης.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Gary Jenkins, το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να συμφωνήσει σύντομα να ξεκινήσουν «εθελοντικές» συζητήσεις, πρωτού τα κρατικά της ομόλογα βουλιάξουν εντελώς. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια, ότι η αναδιάρθρωση αναμένεται να αποφασιστεί εντός τους επόμενου διαστήματος.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει λίγο-πολύ αποτιμηθεί από την αγορά και το μόνο που απασχολεί σήμερα τον επενδυτικό κόσμο είναι η ημερομηνία ανακοίνωσής της, όπως σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της WestLB, Michael Leister.
Aπό την πλευρά του, ο στρατηγικός αναλυτής της πιστωτικής αγοράς της BNP Paribas, Greg Venizelos, υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία άλλη εναλλακτική από το να αναδιαρθρώσει το χρέος της, για να μπορέσει να επιστρέψει κάποια στιγμή σε ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους, είναι ίσως «το χειρότερα κρατημένο μυστικό» σήμερα.
Παράλληλα, κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσονται αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Γερτρούδη Τούμπελ-Γκούγκερελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά να δουλέψει προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.
«Έχουμε ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διότι υπάρχει ένα σχέδιο προσαρμογής για την Ελλάδα και η χώρα είναι έτοιμη να το εφαρμόσει» σημειώνει, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ακόμα πράγματα να κάνει η χώρα για να επιτύχει του στόχους μέχρι το 2014.