«Η πτώση του ΧΑ δεν είναι πρόβλημα ενδογενές»
Διαφορές εντοπίζουν οι Θεσμοί, μεταξύ των αιτημάτων τους και των αντιπροτεινομένων ελληνικών θέσεων, σχετικά με το Ασφαλιστικό, την δημοσιονομική προσαρμογή και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, παρά την πρόοδο που ομολογουμένως έχουν και οι ίδιοι διαπιστώσει.
Αυτό παρατήρησε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών, προσθέτοντας πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα και ότι, προφανώς, αυτό δεν θα το γνωρίζουμε ούτε την ερχόμενη Πέμπτη, μετά το επικείμενο Eurogroup, όπου θα απασχολήσει το ελληνικό ζήτημα.
Όσον αφορά το Συνταξιοδοτικό, ο αξιωματούχος επικέντρωσε τις διαφορές στο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη διασφάλισης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, τα οποία και θα καθορίσουν την βιωσιμότητα ή όχι του ασφαλιστικού συστήματος.
Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, ο ίδιος επεσήμανε ότι τα στοιχεία για το 2015 που δόθηκαν από τις ελληνικές Αρχές θα πρέπει ληφθούν υπόψη στον προϋπολογισμό του 2016 -και αυτό γίνεται τώρα. «Στο προσχέδιο του 2016 υπήρχαν μέτρα 1% του ΑΕΠ και είχε αποφασιστεί, με συμφωνία των δύο πλευρών, να εξειδικευθούν αργότερα -και αυτό πρέπει να γίνει τώρα», σημείωσε.
Σχετικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για ορισμένες χώρες και πρέπει να κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση. «Πρέπει να αναλάβει το Ταμείο αρμοδιότητες για θέματα που σήμερα άπτονται της ευθύνης της κυβέρνησης», υπογράμμισε.
Για τη δημόσια διοίκηση, τόνισε ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις σε οργανισμούς τους δημόσιου τομέα προκάλεσαν απογοήτευση στους θεσμούς. «Διαπιστώσαμε ότι ορισμένα υπουργεία δεν κατάλαβαν καλά τις δηλώσεις του Αυγούστου και του Ιουλίου και δεν είμαστε ικανοποιημένοι», ανέφερε.
Τέλος, σε σχέση με τη νευρικότητα που παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο, είπε ότι δεν είναι ενδογενές πρόβλημα αλλά θα πρέπει να συνδεθεί με την κατάσταση που επικρατεί και διεθνές και αυτό οφείλεται περισσότερο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες χώρες.