Για τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφορικά με το προσφυγικό μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 984» για τα γεγονότα στην Κω είπε πως «σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μπαίνουν τοπικές αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με το τοπικό συμφέρον».
Σημείωσε επίσης: «Κατά τη πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να αναλάβει τις δεσμεύσεις της και η χώρα οφείλει να υλοποιήσει αυτά στα οποία έχει συμφωνήσει και βεβαίως αναφέρομαι στα hot spots… Το προσφυγικό δεν λύνεται παρά μόνο σε διεθνές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ούτε με το να υψώσουμε φράχτες σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, ούτε και με τη συνδρομή δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Πρέπει λοιπόν να γίνουν τα απαιτούμενα πέντε hot spotς στα νησιά μας.»
Αναφορικά με τα μπλόκα των αγροτών ανέφερε πως «έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα, ότι δεν μπορούν οι διεκδικήσεις μιας κοινωνική ομάδας να έρχονται απέναντι στις άλλες. Δυστυχώς, εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει ό,τι έκανε ο ίδιος το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση. Εμείς ποτέ δεν έχουμε φερθεί με παρόμοιο τρόπο.»
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαλλαξία και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις και είπαμε ότι με μικρή δημοσιονομική επίπτωση, δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα στη χώρα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί άμεσα τη θέση μας για 3 ταμεία -ανάμεσά τους και ο ΟΓΑ-, γιατί όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ένα ασφαλιστικό ταμείο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.»
Αναφερόμενος στα σενάρια των εκλογών είπε πως «δεν είναι μόνον ο κ. Καμμένος, έχω ακούσει και 2-3 κυβερνητικά στελέχη. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, πήγαμε τρεις φορές στις κάλπες το 2015 και έχουμε ξανά τα ίδια αδιέξοδα. Αυτό που χρειάζεται σταθερά είναι μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με συγκεκριμένη, προοδευτική προγραμματική συμφωνία, η οποία θα συμφωνηθεί και μη εξαιρουμένου του ΣΥΡΙΖΑ.»
Εξήγησε πως «δεν μιλώ για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά για μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία δεν μπορεί να στηριχτεί σε αυτή τη κυβέρνηση, διότι είναι αναποτελεσματική. Λέω νέα διαδικασία, ευρεία πλειοψηφία, η οποία θα υπάρχει και νέα κυβέρνηση, μέσα από διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα και θα ακολουθηθούν.»