Την κριτική και τον προβληματισμό τους εξέφρασαν οι βουλευτές που πήραν τον λόγο κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2012-2015.
Μεταξύ των ζητημάτων για τα οποία υπήρξε προβληματισμός, ήταν ο συντονισμός ή τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι διατύπωσαν θέσεις υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους ή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους.
Ειδικότερα, και κατά τη σειρά που τοποθετήθηκαν, η Μαρία Θεοχάρη υπερασπίστηκε το δικαίωμα των βουλευτών να διατυπώνουν την άποψη και τις διαφωνίες τους, ωστόσο με στόχο συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του κυβερνητικού έργου και όχι προσωπικούς στόχους.
Ο Πάρης Κουκουλόπουλος πρότεινε να υπάρξει “διακανονισμός” του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και των επιτοκίων, ενώ τόνισε ότι πρέπει να μπει τέρμα στον “ανεύθυνο” ενεργειακό σχεδιασμό της ΝΔ και πως “αν δεν δράσουμε άμεση, η ΔΕΗ σε λιγότερο από τρία χρόνια, θα είναι ο νέος ΟΣΕ”.
Αναφερθείς στο χτεσινό περιστατικό στους Αγίους Ανάργυρους, σημείωσε ότι “η απόλυτη καταδίκη μας σε αυτά δεν πρέπει να μας παρασύρει σε έναν πολιτικό λάθος να ανοίξουμε ‘βεντέτα’ με έναν πολιτικό χώρο”. Υποστήριξε ακόμη ότι η ύφεση και η ανεργία είναι η βασική αιτία αυτού του φαινομένου και ότι η μόνη απάντηση είναι η ανάπτυξη.
“Θα μπορέσουμε, αλλά όλοι μαζί και εάν εμβαθύνουμε τις ρήξεις και επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε ο Οδυσσέας Βουδούρης, χαρακτηρίζοντας σωστή την πολιτική που χαράσσεται. Πάντως, είπε ότι η δυσαρέσκεια που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, υπάρχει, αποδίδοντας το γεγονός στο “χάσμα” που, όπως υποστήριξε, υπάρχει ανάμεσα στην πολιτική που χαράσσεται και που υλοποιείται. Συμπλήρωσε δε ότι στο σχέδιο που τους διανεμήθηκε σήμερα “δεν αποτυπώνονται οι ανησυχίες και οι αγωνίες μας”.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι “η μόνη υπαρκτή δυνατότητα επιβίωσης και ανόρθωσης της χώρας είναι ο δρόμος των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία”, ενώ πρόσθεσε ότι οι άλλες πολιτικές που αντιτίθενται σε αυτήν την πρόταση, είτε του “διαφορετικού μείγματος”, είτε της λεγόμενης “επαναδιαπραγμάτευσης”, “είναι φρούδες και έχουν ως κοινό παρανομαστή την υπεκφυγή”.
Την ίδια στιγμή, είπε ότι το θέμα της έγκαιρης αναδιάρθρωσης δεν είναι ταμπού, ότι δεν προσφέρεται για επιπόλαιες συζητήσεις και ότι έρθει μια βασική διάσταση “που πολλοί ξεχνούν”: “Ποιοι, πώς και πότε αποφασίζουν γι’ αυτό”.
Συνεχίζοντας, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι “οι οφειλέτες αν αποφασίσουν από μόνοι τους προφανώς αναγγέλλουν την πτώχευση και τη χρεοκοπία. Αν μπορεί να διαβεβαιώσει τους δανειστές του ότι είναι φερέγγυος, μόνο έτσι”.
Επιπλέον, μίλησε για “σοβαρή αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, στο σωστό μοίρασμα του κοινωνικού κόστους και στην εφαρμογή της πολιτικής μας” και για “έλλειψη ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τη χώρα”.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι “ο δρόμος για την ανόρθωση της χώρας ίσως θα μπορούσε να γίνει και χωρίς εμάς, όμως είναι πολύ σημαντικό να γίνει από εμάς” και τόνισε ότι “αν δεν μπορούμε να πάμε αποφασισμένα, ξεκάθαρα και συντεταγμένα σε αυτό το δρόμο, να το πούμε τώρα για να πάρει το λόγο ο λαός μετά”.
“Αντίπαλός μας είναι οι δικές μας πολιτικές ανεπάρκειες. Στερούμαστε ιδεολογικών μηχανισμών”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Θεοδωρίδης και τόνισε ότι αφού υπάρχουν θυσίες εκ μέρους των πολιτών πρέπει να υπάρξει και μια πολιτική που να ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού.
Ο Έκτωρ Νασιώκας εξέφρασε τη στήριξη της ΚΟ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την κατάρρευση και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό. Είπε δε ότι χρειάζεται συνεργασία με την ΕΕ για αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους οπωσδήποτε τώρα και με ‘κούρεμα’, ενώ πρότεινε να ψηφίζονται με 180 ψήφους τα μεγάλα νομοθετήματα και οι βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι η δημόσια διοίκηση είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που παρέλαβε η κυβέρνηση, ότι το επιτελείο συντονισμού της κυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο “έχουν πρόβλημα”, ότι το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ από επιστροφές φόρων που δεν έγιναν και πως “τα νούμερα δεν βγαίνουν”.
“Χωρίς την ανάπτυξη δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής”, είπε ο Κώστας Σπηλιόπουλος, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, προτεραιότητες και αυστηρή επιτήρηση για την ανάπτυξη. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία για τη διάσωση και την ανόρθωση της χώρας.
Την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού εξήρε ο Χρήστος Μαγκούφης, τονίζοντας ότι “ο Οδικός Χάρτης είναι υπόθεση όλων μας” και τασσόμενος υπέρ της “λογικής της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους”.
Για απτά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών αποφάσεων που εξασφάλισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αφουγκράζεται την αγωνία της κοινωνίας.
Πρόσθεσε δε ότι η κοινωνία θα συστρατευτεί με το νέο πρόγραμμα στο βαθμό που εμπεδώνεται η κοινωνική δικαιοσύνη και είπε ότι χρειάζεται ένας “γενναίος, ριζοσπαστικός, δομικός ανασχηματισμός για να δημιουργήσουμε τους όρους μιας νέας δυναμικής προσπάθειας”.
“Είμαστε σε μεταίχμιο που χρειάζεται ανασυγκρότηση δυνάμεων, μια νέα αρχή και η εξειδίκευση του σημερινού σχεδίου”, είπε ο Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ εντόπισε “επικίνδυνες αρρυθμίες στη λειτουργία του κράτους” και “συγκεχυμένες” αρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων. Αντίθετα, πρότεινε ολιγομελή επιτελική ομάδα στην κορυφή της κυβέρνησης.
“Όλοι παριστάνουν τους ειδικούς”, είπε ο Γιάννης Δριβελέγκας σχετικά με την αναδιάρθρωση, ενώ παρατήρησε ότι 4 ημέρες που δεν λειτούργησαν τα κανάλια, αυξήθηκε η δουλειά των εμπόρων.
Σχετικά με το φαινόμενο διαφθοράς στο δημόσιο και την πολιτική γενικότερα ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “από το “δεν πληρώνω” πρέπει να πάμε στο “δεν πληρώνομαι””.
“Για μένα το πρόβλημα είναι πόσο αντέχει η κοινωνία, πώς θα την κρατήσουμε όρθια και δεν θα διαλυθεί ο ιστός της”, είπε η Σούλα Μερεντίτη, τονίζοντας ότι “θα τα καταφέρουμε με ολοκληρωμένο σχέδιο, αλήθειες και στόχους που θα υπηρετούμε όλοι και όχι αποσπασματικά”. Ανέφερε δε πως ψήφισε ό,τι έφερε η κυβέρνηση, “αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι κάποιοι να με προσμετρούν ως χειροκροτητή”.
Σχετικά με το “opengov”, ο Πυθαγόρας Βαρδίκος είπε ότι “χρειάζεται πιο πολύ ένας ‘πρασινοφρουρός’ παρά ένα καλό βιογραφικό”.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βούρος παρατήρησε ότι από τον “Οδικό Χάρτη” λείπει η “σελίδα” που αναφέρεται στον πολιτισμό.
“Η αντίληψη όλων είναι ότι η χώρα μας είναι αξιόπιστη με έναν αξιόπιστο πρωθυπουργό που μπορεί με ευχέρεια να χειρίζεται τα ζητήματα της χώρας”, επεσήμανε ο Ευτύχης Δαμιανάκης, υποστηρίζοντας ότι στο εσωτερικό υπάρχουν προβλήματα, όπως συντονισμού. Επανέλαβε δε την πρότασή του για δημιουργία “κέντρου” σχετικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Ο τελευταίος που τοποθετήθηκε ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “κανένας δεν είναι αλάθητος”, αλλά και “αναντικατάστατος”, για να προσθέσει ότι τιμά όσους έχουν αναλάβει τους τομείς του κράτους και της οικονομίας, όπου όμως, όπως συμπλήρωσε, έχουν σημειωθεί και τα μεγαλύτερα λάθη. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και για τα έσοδα.
Σχετικά με τα φαινόμενα βίας και ανομίας, με αφορμή την Κερατέα και τους Αγίους Ανάργυρους, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε λάθος εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη τον παραλληλισμό όσων συμβαίνουν σήμερα σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2008, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες τώρα είναι στοχευμένες και “γνωρίζουν (σ.σ.: οι πρωταγωνιστές αυτών των επεισοδίων) ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να αντέξει έναν νεκρό στην Κερατέα ή στους Αγ. Αναργύρους”.
Διαβάστε επίσης: “Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση”