Την ερχόμενη Τρίτη, 19 Απριλίου 2011, ξεκινάει, στο Μέγαρο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, τριήμερη, ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής κατά της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κατά τους διοργανωτές, έχει ως στόχο να επιταχύνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα επικεντρωθεί στις πολιτικές πρόληψης, στη συνολική και ολοκληρωμένη στρατηγική και στον ρόλο των αρχών επιβολής του νόμου και της Ποινικής Δικαιοσύνης για την πρόληψη της τρομοκρατίας.
Ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν είναι η διερεύνηση των εταιρικών σχέσεων, μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας, στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών, ποινικοποίηση και δίωξη των εγκλημάτων τρομοκρατίας.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Τρομοκρατίας του Σ.Α του ΟΗΕ, Χάρντιπ Σινγκχ Πιουρί, χαρακτηρίζει την τρομοκρατία σήμερα, ως την πλέον σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια και επισημαίνει ότι οι πολιτικές και στρατηγικές πρόληψης της τρομοκρατίας, θα πρέπει να εξελίσσονται, όπως εξελίσσεται και η δράση της τελευταίας.
Ανησυχητική χαρακτηρίζει την τρομοκρατική απειλή και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επιλέξει μια μοναδική προσέγγιση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την ενίσχυση της διεθνούς νομικής δράσης κατά των αιτιών της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση των θεμελιωδών αξιών, με παράλληλη δέσμευση για την προστασία του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή κατά της Τρομοκρατίας, η οποία αποτελείται από 15 μέλη, δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμα 1373 (2001), που εγκρίθηκε σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η επιτροπή επιβλέπει την εφαρμογή των ψηφισμάτων 1373 (2001) και 1624 (2005), καλώντας τα κράτη – μέλη να λαμβάνουν διάφορα μέτρα για την ανάπτυξη των νομικών και θεσμικών ικανοτήτων τους, για την πρόληψη και την καταπολέμηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ως περιφερειακή οργάνωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δεσμευθεί να διευκολύνει την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Έχει εντείνει τις προσπάθειες του στο νομικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αυτό μέσα από τρεις διεθνείς συμβάσεις: τη Σύμβαση για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας, τη Σύμβασης για τη Συγκάλυψη, Έρευνα, Κατάσχεση και Δήμευση των προϊόντων εγκλήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και τη Σύμβαση για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.