Plan B ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί
Πονοκέφαλος… διαρκείας ταλανίζει το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την δημοσίευση των απόψεων του Πολ Τόμσεν, ο οποίος σε άρθρο του στο προσωπικό του μπλογκ, λίγο πολύ ζήτησε νέα επώδυνα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, χωρίς τα οποία, κατά την άποψή του, οι θυσίες των Ελλήνων για να επέλθει η πολυπόθητη ανάκαμψη πέφτουν στο κενό!
Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν δεν διστάζει να συμπεριλάβει στα επώδυνα μέτρα και νέα μείωση των βασικών συντάξεων των Ελλήνων [βλ. σχετικά: Μέτρα-σοκ έως 9 δισ. ζητά ο Τόμσεν].
Ενόψει αυτών των εξελίξεων και κυρίως της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση σχεδιάζει ανασύνταξη δυνάμεων και επιχειρημάτων της προκειμένου να εξασφαλίσει μια πρόσκαιρη πίστωση χρόνου αλλά και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, εξευμενίζοντας από την μια τους δανειστές ή ακόμη και φέρνοντας τον έναν αντιμέτωπο με τον άλλον.
Το Μαξίμου αμφιβάλλει για το εάν οι απόψεις Τόμσεν απηχούν τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και επιμένει ότι όσα δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ δεν είναι δυνατόν να τα ενστερνιστεί η πλευρά των Βρυξελλών. Βεβαίως δεν ήταν το ΔΝΤ, αλλά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που πρώτος μίλησε για «διαπραγμάτευση μηνών» -επομένως δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνει με «ελαφρά καρδία» τα νέα δεδομένα.
Εκτός αυτού, και ο ίδιος ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο προχθές για ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, την ίδια στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι σύστηνε νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, αντί φόρων και εισφορών που προέβλεπε το σχέδιο Κατρούγκαλου, θεωρώντας τις μειώσεις δαπανών περισσότερο αποτελεσματικές.
Η παρέμβαση Τόμσεν ουσιαστικά θέτει τον «δάκτυλον επί των τύπων των ήλων» και -ακόμη χειρότερα- αποκαλύπτει τις προθέσεις του ΔΦΝΤ, το οποίο είναι αδύνατον να δεχθεί λύσεις όπως αυτές που προτείνει ο κ. Κατρούγκαλος.
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι όλη αυτή η συζήτηση θα καταλήξει σε συμφωνία για μακροπρόθεσμη λύση του Ασφαλιστικού, που στην πορεία θα καταστεί ηπιότερη μέσω της ελάφρυνσης του χρέους και κάποιων μέτρων «χαλάρωσης» δημοσιονομικού χαρακτήρα που οι εταίροι μας θα επιτρέψουν.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ιδίως από τη στιγμή που ο κ. Τόμσεν μιλά για μέτρα 9 δισ. (5% του ΑΕΠ) και όχι 7,5 δισ. (μέτρα 5,7 δισ. για το 2016 συν 1,8 δισ. εξοικονόμηση από το Ασφαλιστικό) που προβλέπουν ο Προϋπολογισμός και το Μνημόνιο αντίστοιχα. Επομένως δεν ξεκαθαρίζεται το με ποιους τρόπους και επιπλέον μέτρα θα καλυφθούν τα περίπου 1-1,5 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. που έχει «εντοπίσει» ο κ. Τόμσεν.
Ούτε όμως και με τα προβλεπόμενα 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό έχει επέλθει συμφωνία. Η απόσταση δηλαδή για συμφωνία με τους δανειστές φτάνει έως και τα 3,3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξοικονομηθούν -και μάλιστα μέσα σε συνθήκες ύφεσης, όπως πιστοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ωστόσο, εκτός από τα δημοσιονομικά μέτρα, η κυβέρνηση έχει να κάνει πολλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Πριν 10 μέρες η έκθεση της Κομισιόν έλεγε πως εκκρεμεί η λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οι δανειστές όμως περιμένουν να δουν ένα Ταμείο εν λειτουργία (με γραφεία, διοίκηση και έχοντας την κρατική περιουσία στα χέρια του) και όχι απλώς ένα νόμο που να περιγράφει τι θα γίνει στο μέλλον. Θέλουν για παράδειγμα να μπει το 10% του ΟΤΕ στο νέο Ταμείο και δεν θα περιμένουν αν και πότε το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ θα τελειώσει πρώτα τις αποκρατικοποιήσεις που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας.
Οι αποφάσεις θα αφορούν στο είδος της περιουσίας που θα αναλάβει το νέο «υπερταμείο» και οι επενδυτικοί τρόποι με τους οποίους θα γίνεται η διαχείριση του χαρτοφυλακίου του, προκειμένου να αποκτήσει αξία η περιουσία του δημοσίου. Οι δανειστές επείγονται να λειτουργήσει γρήγορα το Ταμείο, αφού ο πρώτος που το θυμάται πάντα είναι ο κύριος Σόιμπλε -και δεν παραλείπει να λέει πως τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια τα έσοδα του Ταμείου θα πηγαίνουν για το χρέος.
Αισιοδοξία Τσίπρα για τα ανοικτά «μέτωπα»
«Πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, τους χρέους και του προσφυγικού, τονίζει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την Αυγή, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Αν και χαρακτηρίζει την τρέχουσα συγκυρία ως τον «πιο δύσκολο κάβο», λέει πως μόλις κλείσουν αυτές οι προκλήσεις, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα», με την κοινωνία όρθια, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, καλεί τους θεσμούς να πάψουν να κωλυσιεργούν διαφωνώντας μεταξύ τους, και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για «καμία μείωση στις συντάξεις».
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, απευθύνει ξανά στους αγρότες πρόσκληση σε διάλογο, ώστε «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις».
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «η διαπλοκή και το παλιό κομματικό κατεστημένο έχουν ονοματεπώνυμο», ενώ εξαπολύει επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «θατσερικές κατευθύνσεις» και «ταξικό μίσος», και διαμηνύοντας ότι «θα τον φέρνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα στη Βουλή», προκειμένου να δημοσιοποιεί στον ελληνικό λαό τις θέσεις του αυτές.
Παράλληλα, κάνει λόγο για «απελπισμένη προσπάθεια» ευρύτερων κύκλων να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», με ακατάσχετη εκλογολογία και υποκίνηση του κοινωνικού αυτοματισμού.
Διαμηνύει όμως ότι απάντηση στα σχέδια αυτά είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι «σαν σκληρή γροθιά».
Για το προσφυγικό, επαναλαμβάνει ότι το κλειδί βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας και εξηγεί ότι η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με ταυτόχρονη διασφάλιση σεβασμού των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.