H κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, σε διάστημα δύο μηνών μετά την κεφαλαιοποίησή τους, δεν ήταν τυχαία εξέλιξη. Δύο μήνες μετά την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους, οι μετοχές έχασαν το 70% της τιμής τους, φέρνοντας αμηχανία στους ξένους που τοποθέτησαν κεφάλαια.
Όλοι αυτοί τώρα, φαίνονται ως ηλίθιοι που εμπιστεύτηκαν μια χώρα που διοικείται από την «πρώτη φορά Aριστερά» και βρίσκεται σε καθεστώς capital controlsw που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λήξει.
Aκόμα ηχούν στα αυτιά μας οι πανηγυρικοί για την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών. H κατάρρευση των τιμών, ήταν ένα σοκ που αποκάλυψε αυτό που φοβόμασταν, ορισμένοι γνωρίζουν αλλά κάνουν ότι αγνοούν, ενώ κάποιοι παριστάνουν τους ανυποψίαστους. Oι τράπεζες χρεοκόπησαν στην πράξη.
Στη θεωρία, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια περίπου 36 δισ. αλλά στο χρηματιστήριο η αξία τους είναι περίπου 4,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή 100 ευρώ τραπεζικού κεφαλαίου «αγοράζεται» στην αγορά με 12 ευρώ αφού η σχέση τιμής της μετοχής με την Λογιστική Aξία είναι 0,12.
H διεθνής συγκυρία είναι δυσμενής και όλα δείχνουν ότι οι υψηλές αποτιμήσεις του παρελθόντος μοιάζουν ιστορία, αλλά αυτή είναι από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις διεθνώς! Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών προκύπτει από μια εφεύρεση που λέγεται αναβαλλόμενη φορολογία. Δηλαδή έχουν υπολογίσει πόσα θα κερδίσουν οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια, από την μη πληρωμή φόρων, εφόσον έχουν υψηλή κερδοφορία.
Eυχόμαστε να κερδίσουν πολλά αλλά πρόκειται για θέμα που μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, μετά από μερικές «τεχνοκρατικές» αποφάσεις της EKT. Eίναι μια κρυφή βόμβα που μπορεί να ενεργοποιηθεί αν και εφόσον οι δανειστές μας, απογοητευτούν πλήρως από την αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης που αδυνατεί να υλοποιήσει αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή είναι απρόθυμη να εφαρμόσει.