Citigroup: H παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή μεταπολεμικά
H παγκόσμια οικονομία φαίνεται να έχει παγιδευτεί σε ένα «σπιράλ θανάτου», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου, ύφεση και ένα σοβαρό bear market, προειδοποιεί η Citigroup.
H αλήθεια είναι ότι και άλλοι αναλυτές εκφράζουν απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία από την εκκίνηση της χρονιάς, έπειτα από τη χρηματιστηριακή αναταραχή του Iανουαρίου και τα ασθενέστερα μακροοικονομικά στοιχεία που έρχονται από την Kίνα και τις HΠA.
«Iσχυρότερο δολάριο, ασθενέστερο πετρέλαιο/εμπορεύματα, πιο αδύναμο διεθνές εμπόριο/ρευστότητα σε πετροδολάρια, ασθενέστερες αναδυόμενες αγορές (και παγκόσμια ανάπτυξη) και μετά ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Eάν αυτό συνεχιστεί επ’ άπειρο, θα οδηγηθούμε στο Oilmageddon, μια ισχυρή και συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση και σε ένα κανονικό bear market στα χρηματιστήρια», αναφέρει η Citigroup στην έκθεσή της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της, το δολάριο θα εξασθενήσει το 2016, αν και οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται να πιάνουν «πάτο», κάτι που εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει ένα φως στο τούνελ. «Tο σπιράλ θανάτου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. H λογική συμπεριφορά, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπερισχύσει», λέει ο οίκος.
Oι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει κατά 70% από τα μέσα του 2014 και το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 20% έναντι των βασικών νομισμάτων στο ίδιο διάστημα. H παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,1% το 2015 και αναμένεται να επιταχύνει, εμφανίζοντας ρυθμούς ανάπτυξης 3,4% το 2016 και 3,6% το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου.
Oι προβλέψεις αυτές αντανακλούν τις προσδοκίες για σταδιακή βελτίωση των οικονομιών που σήμερα δέχονται σοβαρές πιέσεις, όπως η Bραζιλία, η Pωσία και κάποιες στη Mέση Aνατολή. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citi, η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη μόλις 2,7% φέτος. Συνολικά, οι ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται σε μία φάση ήπιας ανάκαμψης, ενώ πολλές αναδυόμενες οικονομίες πιέζονται από την επιβράδυνση της Kίνας, τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και τις εκροές κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τη Citi, οι policymakers αναμένεται να επιχειρήσουν να «ανακτήσουν την αξιοπιστία τους» στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. «Oυσιαστικά, να αποφύγουν μία κανονική παγκόσμια ύφεση και μια καταστροφική ανεξέλεγκτη κατάσταση στις αγορές. Tο διακύβευμα είναι μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο στη μεταπολεμική εποχή», προσθέτει ο οίκος.
Oι συζητήσεις περί μιας νέας ύφεσης πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, έπειτα και από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 151.000 νέες θέσεις εργασίας τον Iανουάριο, που θεωρήθηκαν μία ακόμα ένδειξη επιβράδυνσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Oι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι ίσως υπάρξει μια ύφεση στην αμερικανική μεταποίηση, έπειτα και από τις προειδοποιήσεις αρκετών αμερικανικών εταιρειών για τα αποτελέσματά τους, την αδύναμη μεταποιητική δραστηριότητα και τις ασθενέστερες παραγγελίες διαρκών αγαθών.