Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μίλησε για την απόφαση να μπουν «βραχιολάκια» στους πρόσφυγες του hotspot της Χίου, εξηγώντας ότι είναι μια κίνηση που γίνεται για πρακτικούς λόγους.
Τα βραχιολάκια παραπέμπουν κατά πολλούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης άλλων εποχών, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μουζάλας, οι άνθρωποι που καταφτάανουν στα hotspots δεν έχουν χαρτιά και μέχρι να βρεθεί ένας άλλος τρόπος να μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός, θεωρήθηκε ότι το βραχιολάκι διευκολύνει τη διαδικασία.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δείχνει «άσχημο», σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει πως η αισθητική του «μπορεί να φέρνει στο μυαλό του άλλα πράγματα», ωστόσο, τόνισε ότι το ρατσιστικό «είναι μια βαριά κουβέντα», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ρατσιστική πρόθεση.
«Αυτό έχει να κάνει με πρακτικούς λόγους δηλαδή για να μπορούμε να ξέρουμε πόσοι είναι μέσα και σε ποια φάση της διαδικασίας βρίσκεται. Καταλαβαίνω ότι δείχνει λιγάκι άσχημο αυτό το πράγμα, το ρατσιστικό είναι μια βαριά κουβέντα, δεν είναι ρατσιστικό δείχνει ωστόσο άσχημο πρέπει όμως να καταλάβει κανείς ότι το hotspot είναι μια «μηχανή» παραγωγής, έχει στάδια τα οποία πρέπει να προχωρήσουν», είπε και πρόσθεσε: «Καθώς αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν χαρτιά μπορούν να αλλάξουν χαρτιά μεταξύ τους έχουμε διάφορα τέτοια προβλήματα. Μέχρι να βρεθεί ένας άλλος τρόπος να μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός θεωρήθηκε ότι το βραχιολάκι αυτό διευκολύνει τη διαδικασία. Εξάλλου και οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν εκφράζουν αντιδράσεις για αυτό το πράγμα γιατί πραγματικά διευκολύνει την πορεία».
«Πρώτη φορά θα λειτουργήσουν τόσα πολλά hotspot σε μαζική κλίμακα επομένως λάθη στη λειτουργία θα γίνουν. Δεν το υπερασπίζομαι, δεν το κατηγορώ, ψαχνόμαστε να δούμε τι μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία», τόνισε.
Την ίδια ώρα και ερωτηθείς αν το βραχιολάκι ήταν πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και πως δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις για το θέμα.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι την ώρα πάνω στο φόρτο της δουλειάς εκείνη την ώρα και η Ύπατη Αρμοστεία ο οποίος είναι ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων σε αυτή τη φάση δεν έχει κάποια αντίρρηση, το αντίθετο μάλιστα», είπε, σημειώνοντας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τρόπους που να είναι εξίσου λειτουργικοί αλλά να μην παραπέμπουνε σε άσχημες μνήμες. Δεν ξέρω να σας πω τι θα κάνουμε».