Στον αποκλεισμό του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπου στεγάζονται και οι υπηρεσίες της ΔΟΥ, προχώρησαν, σήμερα το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και του Νέστου. Με τρακτέρ, αλλά και δεμάτια από άχυρα απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν εκεί έως τις πέντε το απόγευμα.
Πρόθεση των αγροτών, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, είναι να κρατήσουν αποκλεισμένο το διοικητήριο επ’ αόριστον, ωστόσο σημείωσαν ότι στη συνέλευση που θα πραγματοποιούν κάθε απόγευμα στο μπλόκο της Χρυσούπολης, θα αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό του κτιρίου.
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ, Σωτήρης Παπαδόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του στην είσοδο του Διοικητηρίου ότι οι παραγωγοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, καθώς η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης παραμένει.
«Η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «πρέπει να συζητήσει με τους αγρότες πάνω σε μια νέα βάση. Τόσο το φορολογικό, όσο και το ασφαλιστικό δεν έχει τεθεί σε σωστή βάση. Και οι δυο πλευρές πιστεύω ότι θα προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό, για να επέλθει μια ισορροπία και να βρεθεί μια χρυσή τομή. Με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δημιουργείται μια μεγαλύτερη θηλιά στους παραγωγούς και πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει μείωση του αγροτικού πληθυσμού, με μεγάλο κόστος για την αγροτική οικονομία, αλλά και για την ίδια την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εφαρμόζονται μέτρα, τα οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν στη μείωση του αγροτικού κόσμου. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους δυο πυλώνες της οικονομίας μας, μαζί με τον τουρισμό και γι’ αυτό αν περάσουν τα μέτρα τ’ αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι μπορεί οι υπηρεσίες να είναι κλειστές, διευκρίνισε όμως ότι «έχει διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας κάποιων θεμάτων ασφάλειας, και πολιτικής προστασίας, θέματα εξαγωγών, διαχείρισης εμβολίων που μόλις παραλάβαμε, ζητημάτων που πρέπει να εξυπηρετηθούν. Υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης με τους αγρότες κι αυτό είναι προς τιμήν τους».
«Όπως είναι γνωστό», συνέχισε ο κ. Μαρκόπουλος, «ο αντικειμενικός στόχος της κινητοποίησης των αγροτών δεν είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αλλά η εφορία, μια κατ’ εξοχήν κρατική υπηρεσία, η οποία ασχολείται με τα φορολογικά θέματα και βρίσκεται στο ίδιο κτίριο μ’ εμάς, με παράλληλη συνέπεια να μη λειτουργούν και οι υπηρεσίες. Πιστεύω ότι με το να μην λειτουργήσουν μία μέρα οι υπηρεσίες, δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τους πολίτες που συναλλάσσονται μ’ αυτές».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου Γιάννης Πασαλίδης σημείωσε ότι ύστερα από ομόφωνη απόφαση των μπλόκων όλης της περιφέρειας ΑΜΘ, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους.
«Το μήνυμα», πρόσθεσε, «είναι ξεκάθαρο και πρέπει να πάει στην κυβέρνηση. Δεν θα προσέλθουμε σε κανέναν διάλογο αν δεν υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού πάνω στα αιτήματά μας που είναι απόσυρση φορολογικού – ασφαλιστικού ή δημόσια δέσμευση στα αιτήματα που έχουμε στείλει. Καλούμε τους συναδέλφους μας να μη μετέχουν σε κανένα διάλογο αν δεν διασφαλιστούν τα παραπάνω. Ξεκάθαρες κουβέντες από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μετά από τριάντα ημέρες συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά.
Το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και η εφορία θα παραμείνουν αποκλεισμένα, όπως και τα τελωνεία της περιφέρειάς μας, ενώ οι αποκλεισμοί των παραδρόμων θα γίνονται από τις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι τις δώδεκα το βράδυ. Το πόσο θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας στο διοικητήριο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις».