Στον γερμανόφωνο τύπο κυριαρχεί το θέμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Επίμαχο ζήτημα είναι αυστηρή προσφυγική πολιτική που ακολουθούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Αυστρία τον τελευταίο καιρό.
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχολιάζει σε αυστηρό ύφος την αντίδραση της Γερμανίας σχετικά με τις κινήσεις άλλων κρατών-μελών: «Η πολιτική αυτοαπομόνωσης της Βιέννης, όπως και αυτή της Ουγγαρίας και άλλων δυτικοευρωπαίων, είναι πολύ ευνοϊκή για το Βερολίνο. Απλά δεν συζητείται ανοιχτά. Μπορεί η ρητορική της γερμανικής κυβέρνησης (εκτός από αυτήν των Χριστιανοκοινωνιστών) να παραμένει το ‘Θα τα καταφέρουμε’ της Μέρκελ, μπορεί να μην υπάρχουν σχέδια για ανύψωση συνόρων στη χώρα, μπορεί η καγκελάριος να αναζητεί συμβιβασμούς και η γλώσσα που χρησιμοποιεί να είναι ήπια αλλά από την άλλη δεν ακούγονται και διαμαρτυρίες στο Βερολίνο που χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί κάπου νότια των συνόρων της ΠΓΔΜ στη λάσπη και το χιόνι».
Από την άλλη πλευρά η αυστριακή εφημερίδα Der Standard εντοπίζει το πρόβλημα με το οποίο παλεύει η ΕΕ στην έλλειψη αλληλεγγύης. «Δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Ούτε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες, ούτε με εκείνα τα κράτη-μέλη που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ροής των προσφύγων. Δεν πρόκειται να υπάρξει συντονισμένη ανακατανομή. Η ‘κοινότητα’ πράττει κατά το μοτίβ: όποιος δέχεται πρόσφυγες φταίει ο ίδιος και πρέπει να δει μόνος του πώς θα ανταπεξέλθει».
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται σήμερα εκτενώς σε ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα. Ήδη στο πρωτοσέλιδό της εφημερίδας ο τίτλος «Ανησυχία για την Ελλάδα» παραπέμπει στις προσπάθειες που αναμένεται να καταβάλει η γερμανίδα καγκελάριος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Σένγκεν.
Η Handelsblatt φιλοξενεί μεταξύ άλλων και συνέντευξη του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, στην οποία επισημαίνει ότι «η Γερμανία έχει κάνει ήδη παρά πολλά για την Ελλάδα στην κρίση. Συμβάλλει με το μεγαλύτερο ποσοστό στο πρόγραμμα στήριξης. Εδώ και πολύ καιρό συνεργαζόμαστε στενά με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, όπως Φράπορτ, Λιντλ, Χόχτιφ, Τούι, Μπάιερσντορφ. Εάν μπορώ να εκφράσω μια επιθυμία: Επενδύστε στην Ελλάδα! Σε πείσμα των επικριτών: Υπάρχουν καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες».
Σε πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζεται η τελευταία εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, στην οποία ο παρουσιαστής επιτέθηκε λεκτικά στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Προσβλητικά» χαρακτηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung τα λόγια του Λ. Λαζόπουλο και αναφέρεται εκτενώς στις αντιδράσεις που αυτά προκάλεσαν στον ελληνικό κοινό. «Ήδη κατά τη διάρκεια της εκπομπής σημειώθηκαν ισχυρές αντιδράσεις. Στο τουίτερ οι θεατές αποκάλεσαν τον Λαζόπουλο ρατσιστή» γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και παραθέτει ενδεικτικά κάποια τουίτς από το κοινωνικό δίκτυο. «Το πιο συγκινητικό σχόλιο έγραψε ένας άνδρας με σωματική αναπηρία: ‘Έχω γεννηθεί με αυτό το πρόβλημα. Δεν το διάλεξα να είμαι έτσι. Ο Λαζόπουλος είναι ο πιο σιχαμερός άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη’».