Βαρύτητα ιδιαίτερη δίνει το κυβερνητικό επιτελείο στην συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής προκειμένου ο Έλληνας Πρωθυπουργός να σκιαγραφήσει το πλαίσιο του προσφυγικού ζητήματος σε συνάρτηση του οικονομικού ελληνικού αδιεξόδου, ενώ θα συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.
Συνολικές λύσεις ζητά ο Τσίπρας
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας στην παρέμβαση που πραγματοποίησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το Brexit, υπαινίχθηκαν ότι αν το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, τότε η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσεται να το υπογράψει.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit στο «τραπέζι» της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να βρεθούν συνολικές λύσεις, επωφελείς για όλη την Ε.Ε. και αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε είτε να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων έως ότου συμφωνήσουν όλοι ή να μην υπάρξει καθόλου κοινό ανακοινωθέν.
Την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και των μονομερών ενεργειών ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «Εver closer Europe” στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των “μονομερών ενεργειών” που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.
Δεύτερον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.