Μετά από 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, θα κυκλοφορεί πλέον μόνο online
«The Independent: Μια εφημερίδα που σκοτώθηκε από το ίντερνετ», έγραψε ο Guardian, αφότου η θρυλική εφημερίδα, που ταρακούνησε το βρετανικό δημοσιογραφικό κατεστημένο κατά τη δεκαετία του 1980, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την έντυπη έκδοσή του, έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια. Ο Independent θα κυκλοφορεί πλέον μόνο on line.
Η αναστολή της έντυπης έκδοσης του καθημερινού Independent και του κυριακάτικου φύλλου Independent on Sunday αποτελεί ένα πλήγμα για τη ζωηρή και άκρως ανταγωνιστική βρετανική βιομηχανία των media. Αλλά και μια λυπηρή εξέλιξη για αυτή την εφημερίδα που πριν συναντήσει ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια, αποτελούσε μια εκδοτική υπερδύναμη. Στις ημέρες της δόξας του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Independent πουλούσε 400.000 φύλλα την εβδομάδα, αλλά σήμερα, η εβδομαδιαία κυκλοφορία του έχει πέσει στα 40.000 φύλλα.
Η διοίκηση επιχείρησε να «πουλήσει» τη στροφή της στο ίντερνετ σαν μια θετική εξέλιξη, ανακοινώνοντας ότι θα είναι «ο πρώτος εθνικής κυκλοφορίας τίτλος εφημερίδας που θα έχει αποκλειστικά ψηφιακό μέλλον». Όμως, το εσωτερικό σημείωμα που κυκλοφόρησε ο ιδιοκτήτης της, Evgeny Lebedev, δήλωνε ξεκάθαρα ότι η έντυπη έκδοση δεν είναι πια οικονομικά βιώσιμη. Οι αναλυτές αποδίδουν την απόφαση για την κατάργηση της έκδοσης στη μείωση των πωλήσεων της “i”, της μικρού μεγέθους αδελφής εφημερίδας που στοχεύει σε νεότερους αναγνώστες. Όταν η “i” πρωτο-κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2010, ξεκίνησε τόσο δυναμικά, ώστε αρχικά βοηθούσε στη χρηματοδότηση του Independent.Όμως, τελευταία, αυτή η εφημερίδα παρέμενε στάσιμη, με αποτέλεσμα να εξαγοραστεί αντί 35 εκατ. δολαρίων από την Johnston Press. Ο Independent δεν είναι η μοναδική βρετανική εφημερίδα που πασχίζει να επιβιώσει. Ο Guardian Media Group ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα περικοπές κόστους 20%, αποδίδοντάς τις στη μείωση της διαφήμισης και το μεγάλο κόστος της διεθνούς επέκτασης.
Παρότι ο «Indy», όπως πολλοί τον αποκαλούσαν, κατάφερε αρχικά να έχει απήχηση στις νεότερες γενιές των αναγνωστών, εντούτοις καταδικάστηκε από την απόφασή του να ξεκινήσει την κυριακάτικη έκδοση, το 1990, σε μία εποχή που η οικονομική πτώση είχε ήδη αρχίσει. Ένας πόλεμος τιμών, τον οποίο ξεκίνησε ο Rupert Murdoch με τους Times και την Sun, ενέτειναν τις οικονομικές του δυσκολίες.
Το 1994, η εφημερίδα εξαγοράστηκε από δύο ανταγωνιστικές εταιρείες του Τύπου, που ωστόσο δεν τα βρήκαν και έτσι, το 2010 άλλαξε και πάλι χέρια, περνώντας στα χέρια του Alexander Lebedev, ενός πρώην πράκτορα της KGB, αντί 1 στερλίνας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, από τα περίπτερα χάνεται πια ο τίτλος του Independent, της εφημερίδας που ιδρύθηκε από τρεις δημοσιογράφους το 1986 και έγινε το «σπίτι» ταλέντων όπως ο για χρόνια ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή Robert Fisk και ο γνωστός παρουσιαστής και ιστορικός Andrew Marr. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν περάσει από τα γραφεία του Independent είναι η συγγραφέας Helen Fielding, που έχει γράψει το best-seller «Τα ημερολόγιο της Bridget Jones’s», το οποίο μάλιστα ξεκίνησε από την ομώνυμη στήλη της στην εφημερίδα.
Η τελευταία έκδοση του Independent on Sunday θα είναι η 20η Μαρτίου και το καθημερινό φύλλο θα συνεχίσει έως τις 26 Μαρτίου. «Ηθικό δίδαγμα της ημέρας: Εάν θέλετε να συνεχίσουν να τυπώνονται οι εφημερίδες, αγοράστε ένα φύλλο», έγραψε στο Twitter ο Richard Eden, δημοσιογράφος της Daily Mail.