Την απόσυρση των φωτογραφικών διατάξεων για την επαναφορά στις θέσεις τους συνταξιοδοτηθέντων διευθυντών και προϊσταμένων των δικαστηρίων και για την αύξηση των ορίων ηλικίας, ζητούν από την Κυβέρνηση ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας.
Όπως σημειώνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας, αύριο Τρίτη αρχίζει στην Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το «εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων».
Στα τα άρθρα 36 και 42 του εν λόγω νομοσχεδίου, που αφορούν τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών υπαλλήλων, προβλέπουν ότι κάποιος που συνταξιοδοτείται με πλήρη σύνταξη μπορεί αν θέλει να παραμείνει στην υπηρεσία του, μετά από αίτησή του, έως τα 67, αν είναι δημόσιος υπάλληλος και έως τα 65 αν είναι δικαστικός υπάλληλος.
Επιπρόσθετα, προβλέπει ότι, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους έχουν δικαίωμα να επανέλθουν στην υπηρεσία τους μέχρι και 31.12.2016, μετά από αίτησή τους.
Όμως, οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας, εκφράζουν για πέντε λόγους την αντίθεσή τους στα επίμαχα δύο άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς:
1)Θίγονται τα θεσπισμένα και κατοχυρωμένα όρια συνταξιοδότησης. Κάτι που οδηγεί στην υποχρεωτική παραμονή στην υπηρεσία, εφόσον όποιος παραμένει μέχρι τα 67 ή τα 65 θα έχει κάποιο οικονομικό κίνητρο σε σύγκριση με αυτόν που θα συνταξιοδοτείται στα 60.
2) Εισάγεται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης «έμμεση» αύξηση των ορίων ηλικίας, κάτι που ζητούν επίμονα οι δανειστές εδώ και χρόνια και το οποίο αντιπαλεύει ο κόσμος της εργασίας.
3) Ενώ η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, την ίδια στιγμή στερούνται οι νέοι τη δυνατότητα εργασίας, ενώ παράλληλα δεν ανανεώνεται το δυναμικό της δημόσιας Διοίκησης.
4) Ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορεί να επιστρέψει στα δικαστήρια αφορά διευθυντές και προϊσταμένους, καθιστώντας έτσι τη ρύθμιση φωτογραφική. Την ίδια στιγμή δεσμεύει οργανικές θέσεις οι οποίες θα καλυφθούν από επικείμενο διαγωνισμό, αφού επιστρέφουν για λίγα χρόνια οι υπάλληλοι που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί καλύπτοντας έτσι οργανικά κενά.
5) Η επιστροφή όσων συνταξιοδοτήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2015 είναι στοχευμένα επιλεκτική (πλέον του ότι δημιουργεί απορίες και για το πώς θα επιτευχθεί η επαναφορά τους), αφού έχει λυθεί αυτοδίκαια η εργασιακή τους σχέση.
Τέλος, ζητεί ο Σύλλογος την άμεση απόσυρση των άρθρων 36 και 43 του επίμαχου νομοσχεδίου, με τα οποία καταλύονται κεκτημένα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων.