Παρέμβαση για το Ασφαλιστικό
Ο Γάλλος πρόεδρος του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) Michel Benichou προχώρησε σε παρέμβαση στο ζήτημα του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στις επιχειρούμενες αλλαγές και εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στους Έλληνες δικηγόρους.
Ο Γάλλος πρόεδρος των Ευρωπαίων δικηγόρων απέστειλε «σκληρή» επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο όπως υπογραμμίζει στρέφεται ευθέως κατά της ανεξαρτησίας των Ελλήνων δικηγόρων, ενώ δηλώνει την πρόθεση να συμβάλει στην αναζήτηση άλλων λύσεων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Benichou, αφού υπενθυμίζει ότι στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), στο οποίο συμμετέχουν ως πλήρη μέλη 32 χώρες και άλλες 13 ως συνδεδεμένα μέλη ή παρατηρητές, εκπροσωπώντας πάνω από 1 εκατομμύρια δικηγόρους, αναφέρεται στις επιπτώσεις από τις προωθούμενες αλλαγές και τις συνακόλουθες αυξήσεις των εισφορών, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη.
Μάλιστα υπογραμμίζει ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δικηγόρους δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν ούτε στις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές.
Δεν παραλείπει ο πρόεδρος της CCBE να τονίσει ότι αυτή η παρέμβαση της Κυβέρνησης στην οικονομική και προσωπική κατάσταση των δικηγόρων στρέφεται ευθέως κατά της ανεξαρτησίας τους, η οποία αποτελεί ουσιαστική απαίτηση σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα και προϋπόθεση άσκησης του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε πολίτη για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, ο κ. Benichou αναφέρεται στην άμεση επίδραση που αυτή η τεράστια επιβάρυνση θα επιφέρει τελικά στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στους οικονομικά πιο αδύναμους, αναφορικά με το υψηλό, κόστος προσφυγής των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Ακόμη, αφού κάνει λόγο για έλλειψη ασφάλειας δικαίου στη χώρα και στην απελπιστική κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν οι Έλληνες δικηγόροι, πολλοί εκ των οποίων θ’ αναγκαστούν είτε να εγκαταλείψουν το επάγγελμα είτε ν’ αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, στηλιτεύει το γεγονός ότι οι δραστικές αυτές αλλαγές, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «τυφλές», δεν συνοδεύονται, όπως θα έπρεπε, από τις αναγκαίες σχετικές αναλογιστικές μελέτες.
Κατόπιν αυτών, ο κ. Benichou ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να επανεκτιμήσει το ζήτημα, σε μια τέτοια δε περίπτωση δηλώνει τη διάθεση των Ευρωπαίων δικηγόρων να συμβάλλουν για την από κοινού αναζήτηση άλλων λύσεων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, στην οποία υπήρξε αναλυτική σχετική ενημέρωση των Ευρωπαίων δικηγόρων από τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Παναγιώτη Περάκη, κατόπιν της οποίας ομόφωνα εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος κ. Benichou να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς την Ελληνική Κυβέρνηση.