Στη δραματική κατάσταση των προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στρέφει την προσοχή του ο γερμανικός τύπος. Θέμα πρώτης γραμμής παραμένουν τα κρούσματα ξενοφοβίας και ρατσισμού στη Γερμανία.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες δεν περνά απαρατήρητη από τον γερμανικό τύπο. Χαρακτηριστικό είναι σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, που επισημαίνει στον τίτλο της ότι «χιλιάδες πρόσφυγες είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα». Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Μονάχου, «η ΠΓΔΜ επιτρέπει πλέον μόνο σε λίγους ανθρώπους να εισέλθουν από την Ελλάδα». Την ίδια ώρα, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, «η Βιέννη και το Βερολίνο ερίζουν για τη μεταναστευτική πολιτική». Κι ενώ η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχει οξυνθεί η εφημερίδα του Μονάχου στρέφει την προσοχή της και στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει, «ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί ραγδαία εδώ και μερικές ημέρες. Από τη μία πλευρά βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, το πέρασμα δεν είναι πλέον τόσο επικίνδυνο. Από την άλλη η Αθήνα αμφιβάλλει ότι η Άγκυρα κάνει επαρκείς ενέργειες προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των διελεύσεων».
Στην κατάσταση που επικρατεί στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας εστιάζει και σημερινή ανταπόκριση της Tageszeitung του Βερολίνου. «Ξανά στις βάρκες» είναι ο γλαφυρός τίτλος που επιλέγει, τονίζοντας ότι «ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται (σ.σ. στην Ελλάδα) αυτό το διάστημα μέσω του Αιγαίου». Την αύξηση των προσφυγικών ροών ευνοούν σύμφωνα με το δημοσίευμα οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες. Όπως υπογραμμίζει, «με ήσυχη θάλασσα και θερμοκρασίες έως και 20 βαθμούς ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε βάρκες διακινητών με προορισμό την Ελλάδα, προφανώς χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από την τουρκική ακτοφυλακή».
Κυρίαρχη στον γερμανικό τύπο παραμένει όμως μια άλλη πτυχή του προσφυγικού ζητήματος. Τα νέα κρούσματα ρατσιστικής και ξενοφοβικής συμπεριφοράς γερμανών πολιτών εναντίον νεοαφιχθέντων προσφύγων στο κρατίδιο της Σαξονίας έχουν μπει στο μικροσκόπιο των σχολιαστών, οι οποίοι επιχειρούν να διαλευκάνουν τα αίτια. «Πώς έφτασε η κατάσταση ως εδώ;» διερωτάται η Tagesspiegel του Βερολίνου και σχολιάζει: «Είναι επώδυνο να παρατηρεί κανείς πώς πλήττεται το κύρος του κρατιδίου. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό του καθενός σήμερα για τη Δρέσδη είναι οι ενοχλητικές πορείες του (σ.σ. ξενοφοβικού κινήματος) Pegida. Οι τελευταίοι πρωτοσέλιδοι τίτλοι για τη Λειψία αφορούσαν σοβαρά επεισόδια δεξιών και αριστερών εξτρεμιστών», παρατηρεί η Tagesspiegel, εκτιμώντας ότι οι τελευταίες δυσάρεστες ειδήσεις επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Η Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι «αφού πρώτα καταρρεύσει η πολιτική ευπρέπεια, δημιουργούνται χώροι στους οποίους έχουν απήχηση οι πράξεις. Δεν μπορεί να λέει κανείς ότι περισσότεροι από 200 μεμονωμένοι δράστες σε σύγχυση έβαλαν φωτιά σε καταλύματα προσφύγων τη χρονιά που πέρασε. Οι περισσότεροι εξ αυτών πίστευαν ότι είχαν το δικαίωμα να το κάνουν έχοντας την εντύπωση ότι αντιστέκονται ενάντια στο κράτος. Παντού στη Γερμανία αίρονται πολιτισμικοί φραγμοί, ηθικές πεποιθήσεις χάνουν την αξία τους».
Στο πρόσωπο και τις ευθύνες του χριστιανοδημοκράτη τοπικού πρωθυπουργού της Σαξονίας επικεντρώνεται η Süddeutsche Zeitung. «Ο πρωθυπουργός Στάνισλαβ Τίλιχ, που δήλωσε ότι δεν είναι άνθρωποι όσοι κάνουν κάτι τέτοιο, γνωρίζει εδώ και χρόνια ότι είναι οι πολίτες της Σαξονίας αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του δεξιού εξτρεμισμού και βρίσκονταν ήδη από την εποχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) του Τίλιχ σιωπούσε για μεγάλο διάστημα, θωπεύοντας ψηφοφόρους που κινούνται στο δεξιό άκρο».