Σε συνδυασμό με την πάταξη της φοροδιαφυγής θεωρεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσω τόνωσης των επενδύσεων
Τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθιστά αναγκαία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προκρίνοντας τη μείωση των φόρων και την αύξηση των επενδύσεων.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η ακραία αναδιανομή του εισοδήματος μέσω υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και των μισθωτών με τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα έχει πλέον φτάσει στα όριά της.
Όπως εξηγεί, το 2015 στην Ελλάδα, 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα και 4,6 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, καταβάλλοντας κατά κεφαλή φόρο 139 ευρώ, συνεισφέροντας το 7,5% των εσόδων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Την ίδια ώρα, 267.000 φορολογούμενοι με ετήσιο δηλωμένο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ κατέβαλαν ο καθένας, κατά μέσο όρο, 13.790 ευρώ φόρο και αθροιστικά πλήρωσαν το 42% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εισέπραξε το κράτος.
Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο να καθιερώσει ανώτατο φορολογικό συντελεστή 60% μαζί με την έκτακτη εισφορά. Ένας τόσο υψηλός συντελεστής, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους περιουσίας θα ισοδυναμεί με δήμευση εισοδήματος, επισημαίνει ο Σύνδεσμος.
«Μήπως μακροπρόθεσμα η μη δημευτική φορολόγηση είναι η πιο φιλολαϊκή πολιτική καθώς θα επιτρέψει την επιβίωση των φορολογούμενων που τελικά πληρώνουν τον λογαριασμό» διερωτάται ο ΣΕΒ και υποστηρίζει ότι «η ακραία αναδιανομή εισοδήματος είναι στην πράξη αναδιανομή μιζέριας διότι αποτρέπει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δηλωμένη αξιοπρεπή εργασία».